VPN vs. VNC – melyik biztonságosabb? Melyik a gyorsabb?


A VNC (virtuális hálózati számítástechnika) és a VPN (virtuális magánhálózat) hasonlóan hangzik, de valójában egészen mások.

A virtuális hálózat kiszámítását számítógépeken használják más gépek távoli megtekintésére és vezérlésére hálózati kapcsolaton keresztül. Rendkívül hasznos, ha asztali számítógépet használunk úton vagy a ház másik részéből. Ez egy jó eszköz az adminisztrátorok számára a hálózati számítógépek távoli hibaelhárításához is.

Másrészt a VPN-ek egy számítógépet egy biztonságos hálózathoz kapcsolnak egy adott szerver segítségével. Az ezen számítógépek között elküldött adatok titkosítva vannak, így ideális megoldás a vállalkozások és azok számára, akik információikat meg akarják védeni.

Hogyan működnek a VNC-k??

A VNC kódja a GNU General Public License alapján nyílt forráskódú, és az AT-n fejlesztették ki&T laboratóriumok.

A VNC Remote Framebufferre vagy RFB-re épül. Ez a robosztus protokoll lehetővé teszi a kiszolgálók számára a távoli számítógépek keretpufferének frissítését. Ez egy független platform, tehát minden operációs rendszeren és grafikus interfészen használható.

A VNC kliens-szerver modellt használ, ahol a nézegetőt telepíti a helyi számítógépre, és csatlakoztatja a távoli számítógéphez. Értelmezi a felhasználói parancsokat, például a nézegető billentyűkombinációit vagy egérkattintásait, és végrehajtja a megfelelő műveleteket a szerveren.

Minden VNC-gépnek csatlakoznia kell a TCP / IP-hez, és rendelkeznie kell portokkal, hogy lehetővé tegyék a forgalmat az IP-címektől azokon a készülékeken, amelyeket csatlakoztatni kell

Melyek a VNC általános felhasználásai?

 1. Távoli alkalmazottak
  Sok vállalkozás lehetővé teszi a személyzet számára, hogy távoli számítógépeket használjon, miközben távol vannak az irodától. VNC-kapcsolaton keresztül bárhonnan hozzáférhetnek szervezetük fontos dokumentumaihoz. Ez javítja a biztonságot is, mivel az adatoknak soha nem kell elhagyniuk az irodát.
 2. Üzleti folytonossági folyamatok (BCP)
  A katasztrófa néha megnehezítheti vagy lehetetlenné teszi a munkahelyi fizikai bejutást. Mivel sok vállalat adatokat tárol a felhőben, a VNC itt rendkívül hasznos lehet. Katasztrófa esetén előfordulhat, hogy normál módon nem férhet hozzá szerverhez. Néhány szolgáltató enged egy ideiglenes VNC elindítását, hogy távoli hozzáférést biztosítson a konzolhoz.
 3. Távoli műszaki támogatás
  A VNC a távoli műszaki támogatás egyik legnépszerűbb választása. A műszaki szakemberek úgy működtethetik a számítógépet, mintha a helyszínen lennének, és gyorsan meg tudják oldani a problémákat anélkül, hogy bármilyen előzetes ismeretre lenne szükségük a támogatást igénylő személyről. Számos IT-osztály használja a virtuális hálózatot az átfogó műszaki támogatás biztosításához. Ez a tökéletes megoldás, mivel a rádióerősítő figyeli a képernyőn mindent, amire szükség lehet. Ugyanakkor, bár a VPN és a VNC az információs technológia területén a leggyakrabban használt kifejezések, meglehetõsen eltérõ dolgokat jelentenek.

Mik a VNC hátrányai??

 • Túl nagy sávszélességet használnak
  A VNC sok sávszélességet használ. Ennek leküzdése érdekében a legjobb az alacsony felbontású, szürkeárnyalatos képernyők használata a gyorsabb átvitelhez.
 • Lassabban futnak
  A VNC kód legalapvetőbb formája nyers kódolást használ. Ez egy nagyon primitív és lassú módszer, és ha az ügyfél- és a kiszolgáló számítógépek nem osztják meg a fejlett kódolási módszereket, akkor a nyers képernyőt pixelek között balról jobbra elküldik. A negatív hatások korlátozása érdekében általában csak a megváltozott pixeleket küldik el. Ez jó a kis mozgásokhoz, például az egér kurzorának megváltoztatásához, de nem működik, ha a teljes képernyő megváltozik.
 • Csökkent az alkalmazhatóság
  A VNC csak a távoli számítógépre telepített alkalmazások használatát teszi lehetővé. Ha távoli módon kíván használni egy helyi alkalmazást, először a távoli gépen kell telepítenie.

Mi a különbség a VNC és a VPN között??

A VNC-t általában az asztali számítógépek vezérlésére használják egy másik számítógépről hálózati kapcsolat segítségével.

A VPN egy nagyon népszerű szoftver-megvalósítás, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy számítógépüket csatlakoztassák a hálózathoz.

A VPN fejlettebb fogalmakat kínál, mint például az alagutazási protokollok. Ez egy módja egy magánhálózat kiépítésének egy nagyobb nyilvános hálózaton keresztül, mint például az Internet.

A VNC lehetővé teszi egy távoli számítógép vezérlését, általában egy VPN-en keresztül.

A VPN lehetővé teszi, hogy az asztalon lévő alkalmazások biztonságos és titkosított kapcsolaton keresztül elérjék az internetet. Ezenkívül elrejti személyazonosságát azáltal, hogy megváltoztatja az IP-címet, amely hozzáférést biztosít számos korlátozott webhelyhez.

 VNC és VPN. Melyik a jobb?

Annak ellenére, hogy a VPN-ket bonyolultabb beállítani, mint a VNC kapcsolatokat, lehetővé teszik a távoli hálózaton a helyi alkalmazások használatát, akárcsak otthon vagy az irodában.

A VPN-k lehetővé teszik a VNC-kapcsolatok távoli hálózatokon keresztüli csatlakozását az asztali számítógépekhez, és ügyeljen arra, hogy a kiszolgálók ne legyenek kitéve a nyilvános internetnek. Ez nagyban javítja a biztonságot, ha VPN-t használ távoli hálózathoz való csatlakozáshoz, és helyi VNC-klienst használ az asztalok eléréséhez.

A VPN-k lehetővé teszik a fájlok átvitelét egy távoli mappából egy helyi mappába, és a távoli kiszolgálón lévő dokumentumokat kinyomtathatják a helyi nyomtatóra, míg a VNC csak az elsődleges távoli számítógép elérését teszi lehetővé..

Manapság az adatvédelem az elsődleges probléma, és a VPN kiválóan alkalmas a magánélet és az anonimitás fenntartására. A VPN-k titkosítják a számítógép és a VPN belépési pont közötti forgalmat. Ezenkívül nagyon hasznosak lehetnek az online cenzúrából való kijátszáskor, vagy olyan IP-cím használatakor is, amely nincs közvetlen kapcsolatban veled.

Mikor jön rá, a VNC nagyszerű azoknak a vállalkozásoknak vagy magánszemélyeknek, akik távoli számítógépet szeretnének elérni, de a VPN jobb azok számára, akik titkosítani akarják a fájljaikat és az adatok biztonságát is.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me