VPN срещу VNC – кое е по-безопасно? Кое е по-бързо?


VNC (Virtual Network Computing) и VPN (Virtual Private Network) може да звучат подобно, но те всъщност са доста различни.

Виртуалното мрежово изчисление се използва на компютри за разглеждане и управление на други машини от разстояние чрез мрежова връзка. Той е изключително полезен за използване на работен плот на пътя или от друга част на къщата. Също така е добро средство за администраторите да отстраняват отстраняването на проблеми с мрежовите компютри.

VPN мрежите, от друга страна, свързват компютрите към защитена мрежа с помощта на конкретен сървър. Всички данни, изпратени между тези компютри, са кодирани, което го прави идеално решение за бизнеса и тези, които искат да защитят своята информация.

Как работят VNC?

Кодът на VNC е с отворен код под GNU General Public License и е разработен в AT&Т Лаборатории.

VNC е изграден на отдалечен Framebuffer или RFB. Този надежден протокол позволява на сървъра да актуализира framebuffer на отдалечени компютри. Това е независима платформа, така че може да се използва във всички операционни системи и графични интерфейси.

VNC използва модел клиент-сървър, при който зрителят е инсталиран на локален компютър и свързан към отдалечен. Той интерпретира потребителски команди като натискане на клавиши или кликвания на мишката от зрителя и извършва съответните действия на сървъра.

Всички VNC машини трябва да се свързват с TCP / IP и да имат отворени портове, за да позволят трафик от IP адреси на устройствата, които трябва да се свържат

Какви са често срещаните приложения на VNC?

 1. Отдалечени служители
  Много фирми позволяват на служителите да използват компютрите си дистанционно, докато са далеч от офиса. Те имат достъп до важните документи на организацията си отвсякъде, използвайки VNC връзка. Това също повишава сигурността, тъй като данните никога не трябва да напускат офиса.
 2. Процеси за непрекъснатост на бизнеса (BCP)
  Понякога катастрофата може да направи физическия достъп до работното място труден или невъзможен. Тъй като много компании съхраняват данни в облака, VNC може да бъде изключително полезен тук. В случай на бедствие може да не успеете да получите достъп до сървър чрез нормални средства. Някои доставчици ще ви позволят да стартирате временен VNC, за да разрешите отдалечен достъп до конзолата.
 3. Дистанционна техническа поддръжка
  VNC е един от най-популярните избори за отдалечена технологична поддръжка. Техниците могат да работят с вашия компютър, сякаш са на място и бързо да отстраняват проблеми, без да се нуждаят от предварителни познания на лицето, което се нуждае от поддръжка. Много ИТ отдели използват VNC за предоставяне на цялостна техническа поддръжка. Това е идеалното решение, тъй като приемникът може да наблюдава всичко, което се случва на екрана, и да влиза, когато е необходимо. Въпреки че VPN и VNC са сред най-често използваните термини в областта на информационните технологии, те означават съвсем различни неща.

Какви са недостатъците на VNC??

 • Те използват прекомерна честотна лента
  VNC използва много честотна лента. За да се борите с това, най-добре е да използвате екрани със сива скала с ниска резолюция за по-бързи трансфери.
 • Те вървят по-бавно
  Най-основната форма на VNC код използва необработено кодиране. Това е много примитивна и бавна техника и ако клиентските и сървърните компютри не споделят усъвършенствани методи за кодиране, необработеният екран се изпраща от един на друг пиксел-по-пиксел отляво надясно. Обикновено се изпращат само променените пиксели за ограничаване на отрицателните ефекти. Това е добре за малки движения като промяна на курсора на мишката, но няма да работи, когато се промени целият екран.
 • Намалена използваемост на приложението
  VNC ви позволява да използвате приложения, инсталирани на отдалечения компютър. Ако искате да използвате локално приложение дистанционно, първо трябва да го инсталирате на отдалечената машина.

Какви са разликите между VNC и VPN?

VNC обикновено се използва за управление на настолни компютри от друг компютър чрез мрежова връзка.

VPN е много популярна софтуерна реализация, която също така позволява на потребителите да свързват своите компютри към мрежа.

VPN предоставя по-модерни концепции, като тунелни протоколи. Това е начин за изграждане на частна мрежа върху по-голяма обществена мрежа като Интернет.

VNC ви позволява да контролирате отдалечен компютър, обикновено над VPN.

VPN ще позволи на всяко приложение на вашия работен плот да влиза в Интернет чрез защитена и криптирана връзка. Той също така ще скрие вашата идентичност чрез промяна на IP адреса, който ви дава достъп до множество сайтове с ограничен достъп.

 VNC срещу VPN. Кое е по добро?

Въпреки че VPN-ите са по-сложни за настройка от VNC връзките, те ви позволяват да използвате локални приложения в отдалечена мрежа, точно както ако сте били у дома или в офиса си.

VPN мрежите позволяват VNC връзки към настолни компютри чрез отдалечени мрежи и се уверете, че сървърите не са изложени на публичния интернет. Това значително подобрява сигурността чрез използване на VPN за свързване към отдалечена мрежа и използване на локален VNC клиент за достъп до настолни компютри.

VPN ви позволяват да прехвърляте файлове от отдалечена папка в локална папка и да отпечатвате документи на отдалечен сървър до вашия локален принтер, докато VNC ви позволява да получите достъп до първичен отдалечен компютър.

Поверителността е основна грижа в наши дни, и VPN е отличен начин за поддържане на поверителност и анонимност. VPN кодират целия трафик между вашия компютър и VPN точката за вход. Те могат да бъдат много полезни и при избягване на онлайн цензура или използване на IP адрес, който не е пряко свързан с вас.

Когато се свежда до него, VNC е чудесен за фирми или лица, които искат да имат достъп до отдалечен компютър, но VPN е по-добър за тези, които също искат да шифроват своите файлове и да защитят своите данни.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me