Шта је холандски референдум о обавештајним и безбедносним службама?


Шта је холандски референдум о обавештајним и безбедносним службама?

У марту, на референдуму у Холандији гласачи су се успротивили закону који би обавјештајним и сигурносним службама дао веће овласти. Упркос не гласању, закон ће вероватно ступити на снагу у мају 2018. године. Упркос томе, они који се супротстављају новом закону можда су дугорочни победници, а онима у другим земљама које су такође забринути због приватности и надзора, референдум пружа неке важне лекције.

Референдум се не може разумјети без разумијевања његовог политичког контекста. Референдум није био само консултативан (а самим тим ни правно обавезујући), закон који дозвољава такве референдуме већ је размотрен, што је чињеница коју су бројне странке искористиле за изјаву да ће игнорисати резултате референдума и притиснути унапред са 'законом о надзору дранетом', како су га прозвали његови противници.

Међутим, и поред тога што референдум изгледа прилично бесмислено, противници новог закона још су се борили против кампање. Иако је неколицина мислила да претходни закон из 2002. године није био зрео за ажурирање, ови противници су тврдили да је и закон донео то за обавјештајне службе лако је обављати надзор великих размјера ради хакирања уређаја и размјене података са страним партнерима.

Присталице закона браниле су га по потреби од тренутних дигиталних претњи и указале су да, иако је закон заиста повећао неслужбене овласти за надзор служби, уведене су бројне додатне провере да се спречи злоупотреба.

Оно што је играло у руке тих присталица јесте да се референдум одржао заједно са локалним изборима у већем делу земље, чиме је евентуално тиха већина присталица испала да гласа. На крају, иако је излазност доиста била већа од 50%, то се није догодило: 49.44% је гласало против закона и са нешто више од четири посто празних гласова, то је било довољно да ниједан глас није проглашен побједником..

Упркос првобитном обећању неколико владајућих странака да ће игнорисати резултат, влада је сада рекла да ће узети у обзир глас без гласа. Тек треба да се види шта то значи у пракси, а мало њих очекује врсте промена којима су се противници надали. Ипак дугорочни утицај и даље може бити важан.

Како ће доћи до референдума утицати на интернет заједницу у Холандији? 

Холандија није изузетак у томе што полицијске и обавештајне службе виде да криминалци, терористи и актери националних држава све више користе интернет у своје сврхе и да се суоче са законима који могу изгледати, а у неким случајевима очигледно и застарели. И као и другде, далеко више људи користи Интернет за посао, за забаву, а не за ретко да ради заиста сјајне ствари.

Људи који имају професионални или лични интерес за приватност и сигурност дуго ће размишљати о овим питањима и вјероватно су формирали своје мишљење о томе гдје би требала бити равнотежа између приватности и сигурности - или могу истакнути да то није једно / или питање и да постоје сјајна рјешења која пружају и једно и друго.

Већина других људи неће размишљати о томе. Чули ће за Сновден-ове пропусте и мрежне активности разних лоших глумаца, али никада нису били приморани да размишљају где верују да би требало да лежи равнотежа. Захваљујући овом референдуму и расправи око њега, од њих се тражило да донесу одлуку. И шта год да је ваш став о овој теми, ово не може бити лоше.

Тешко је схватити колико је дигитални свет збуњујући још увек за оне који не проводе много сати дневно радећи у ИТ-у или расправљајући о приватности. Баш као што ће скандал Цамбридге Аналитица многе навести на личне податке које дају веб компанијама, ова расправа натјерала би многе на размишљање о стварним импликацијама далекосежних или врло ограничених овласти на обавјештајне службе.

Политика око референдума била је неуредна, али свака земља заслужује расправу попут оне у Холандији. Ако имате снажне погледе на ту тему, изазовите своје противнике и покушајте да укључите што више људи у расправу.

Едвард Сновден рекао је да се његов највећи страх боји да људи једноставно не би бринули о ономе што раде. Попут његових поступака или их мрзи, требали бисмо бити сигурни да се то барем не догоди.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me