Shadowsocks vs. VPN – Tot ce trebuie să știți


Dacă v-ați interesat vreodată de Marele Firewall din China, probabil ați auzit de Shadowsocks. Adesea este confundat cu o tehnologie bazată pe VPN, dar în timp ce unele funcții se suprapun, Shadowsocks și VPN-urile sunt două lucruri complet diferite.

Acest articol vă va ajuta să înțelegeți diferitele aspecte ale celor două tehnologii. Vă vom oferi, de asemenea, un rezumat al beneficiilor fiecăruia, completat cu scenarii în care Shadowsocks poate fi mai potrivit decât un VPN și invers.

Ce este Shadowsocks?

Un proiect proxy bazat pe SOCKS5, Shadowsocks este un intermediar care este concepute în principal pentru a ocoli cenzura. A fost lansat pentru prima dată în 2012 de creatorul său, un programator chinez sub pseudonimul „clowwindy”..

În 2015, programatorul a anunțat că se retrage din proiect din cauza presiunii poliției chineze. De atunci, Shadowsocks a rămas open source, menținut și îmbunătățit de mulți colaboratori.

Cum diferă Shadowsocks de VPN?

Există o asemănare majoră între VPN și Shadowsocks - capacitatea lor de a vă conecta la anumite site-uri web care sunt în mod normal în afara limitelor datorate cenzurii guvernamentale, geoblocurilor sau în alt mod.

Având în vedere obiectivul său inițial de ocolire a Marelui Firewall din China, Shadowsocks se concentrează pe evitarea restricțiilor de trafic. Utilizează HTTPS, deghizând astfel traficul, astfel încât să poată trece prin măsurile de cenzură în vigoare.

Spre deosebire de VPN, Shadowsocks nu este conceput pentru confidențialitate și anonimat. În timp ce atât VPN cât și Shadowsocks criptează datele, Shadowsocks este mult mai ușor. VPN folosește multe straturi de protocoale de criptare de grad militar pentru a ascunde complet traficul pe serverele sale. Shadowsocks face ca datele să fie „goale” să semene mai mult cu traficul HTTPS, astfel încât să se poată deplasa fără restricții. Nu este ascuns, ca în VPN, doar deghizat.

Datorită utilizării sale de proxy SOCKS5, Shadowsocks nu vă trimite tot traficul printr-un server, spre deosebire de VPN. Și în contrast cu proxies-urile tradiționale ssh SOCKS5, Shadowsocks funcționează cu mai multe conexiuni TCP. Rezultatul este viteze mult mai rapide în comparație cu alternativele.

Beneficiile Shadowsocks

Cel mai mare avantaj al Shadowsocks este acela configurare ușoară. Tehnologia este un proxy simplu și capabil, care nu necesită mult timp pentru a fi configurat și este perfect pentru accesarea conținutului restricționat. Shadowsocks este, de asemenea, complet open source, contribuabilii făcând îmbunătățiri în mod regulat. 

Un alt beneficiu al Shadowsocks este deghizarea selectivă a traficului. Puteți alege ce parte a traficului dvs. este afectată de Shadowsocks - acest lucru face posibilă accesarea conținutului restricționat atât în ​​interiorul, cât și în afara locației dvs..

Luăm de exemplu următorul scenariu: sunteți în China și doriți să accesați Gmail. Folosind Shadowsocks, puteți alege traficul Gmail pentru a fi „camuflat”, ocolind astfel blocul guvernului chinez.

Cu toate acestea, veți putea totuși accesa site-urile web din China. În schimb, o VPN va cripta tot traficul pe serverul ales, ceea ce va face ca site-urile exclusiv din China să nu fie disponibile pe același dispozitiv.

Ultimul, dar nu cel din urmă, Shadowsocks este foarte dificil - dacă nu imposibil - de detectat și blocat. Motivul principal pentru mascarea traficului pentru a-l face să apară ca HTTPS.

Pe de altă parte, modus operandi VPN și imensa sa popularitate au facilitat guvernele și platformele să blocheze tehnologia sau să oblige corporațiile majore să elimine produsele VPN din magazinele lor (Apple eliminând aplicațiile VPN din App Store-ul chinezesc este un exemplu).

Înțelegerea modelului amenințării

În timp ce Shadowsocks este o tehnologie excelentă pentru ocolirea restricțiilor de conținut, funcționalitatea sa dincolo de asta este limitată. Ca atare, această superproxy este o opțiune viabilă numai dacă se potrivește unui anumit model de amenințare - ISP-ul dvs..

Ce este un model de amenințare? Pur și simplu pune, acesta este motivul pentru care căutați un proxy VPN, VPS sau DNS în primul rând. Există multe aspecte ale Internetului care pot solicita un nivel mai mare de securitate - exemple de modele de amenințare sunt hotspot-urile Wi-Fi publice, probleme legate de ISP, cum ar fi monitorizarea și înregistrarea datelor, păstrarea identității online ascunse etc..

Shadowsocks nu vă ajută confidențialitatea și securitatea online. Ar trebui să-l folosești doar dacă principala ta preocupare este să lucrezi în jurul cenzurii.

Alte modele de amenințare, care implică păstrarea identității tale bine ascunse pe Internet, sunt zone în care Shadowsocks se încadrează. Se poate argumenta că nu a fost concepută pentru o astfel de funcționalitate și suntem de acord. Acesta este locul în care VPN scoate în evidență Shadowsocks.

Când VPN este alegerea mai bună?

În comparație cu Shadowsocks, VPN este tehnologia „mainstream”. Este răspândit și eficacitatea sa este bine documentată și incontestabilă.

Daca esti În căutarea a ceva care să vă protejeze identitatea online, în timp ce vă ștergeți amprenta digitală, VPN este instrumentul dvs. ideal. Este de la sine înțeles că nu toate VPN-urile sunt perfecte - numărul pur de furnizori este suficient de dovadă că există atât servicii VPN solide, cât și lipsite de caracter pe piață..

in orice caz, cu unele cercetări, vă puteți asigura că alegeți corect. Am revizuit unele dintre cele mai bune VPN-uri disponibile în prezent și am făcut o listă cu cei mai fiabili furnizori pentru confidențialitatea, securitatea și accesibilitatea dvs. garantate pe Internet..

Furnizor de rang Scorul nostru Evaluarea utilizatorilor
Alegerea editorilor 5.0 / 5
Citiți recenzia
Află mai multe Incepe >> Viziteaza site-ul
2 4.9 / 5
Citiți recenzia
Află mai multe Incepe >> Viziteaza site-ul
3 4.8 / 5
Citiți recenzia
Află mai multe Incepe >> Viziteaza site-ul
4 4.8 / 5
Citiți recenzia
Află mai multe Incepe >> Viziteaza site-ul
5 4.7 / 5
Citiți recenzia
Află mai multe Incepe >> Viziteaza site-ul

Concluzia este că un VPN de calitate vă va oferi tot ceea ce aveți nevoie pentru navigare web sigură, anonimă și fără restricții.

Deși blocurile VPN încă există (și nu le vedem plecând în viitorul apropiat), există mai mulți furnizori de acolo care au dovedit că vor continua să găsească modalități de a oferi utilizatorilor din întreaga lume ceea ce doresc, indiferent dacă este acces la platforme limitate din punct de vedere geografic, cum ar fi Netflix, HBO și BBC, sau o soluție de rezolvare a cenzurilor guvernamentale în țări precum China și Rusia.

Dacă doriți să aflați mai multe despre funcțiile vaste ale VPN, vă recomandăm să consultați ghidul nostru pentru începători.

Pe scurt, Shadowsocks este o modalitate excelentă de a ocoli cenzura digitală. A fost creat într-o țară în care aceasta este o problemă destul de mare, dar astăzi s-a extins la nivel global datorită naturii sale deschise și ușurinței de utilizare.

Pe termen lung, cu toate acestea, VPN este o opțiune mult mai potrivită pentru dvs. dacă protejarea identității și anonimatul pe Internet sunt pe agenda dvs..

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me