Priprava na EuroCrypt 2018 z Orrom Dunkelmanom


V zadnjih 30 plus letih je IACR (Mednarodno združenje za kriptografske raziskave) najpomembnejše kriptografske raziskave. Letno vodijo tri konference; Crypto (v ZDA), EuroCrypt in AsiaCrypt.

O konferenci in o tem, kaj lahko pričakujemo, sem govoril z Orrom Dunkelmanom, generalnim predsednikom EuroCrypta, ki poteka v Tel Avivu v Izraelu od 29. aprila do 4. maja..

Ali nam lahko poveste malo o EuroCryptu in kaj lahko pričakujemo od konference?

To bo že 37. letni EuroCrypt - in prvič se odvija v Izraelu. Gre za akademsko konferenco, ki zajema vse vidike kriptografije.

Še v osemdesetih letih je bil poudarek na digitalnem predpomnilniku. Dokazi o nič znanju so razpravljali v 80. in 90. letih. Razpravljali so o šifriranju in kriptoanalizi. Nekatere stvari so celo vdrle v javni forum, na primer scenarij Dual EC in NSA je bil prvič predstavljen na Crypto leta 2007, pri čemer so ljudje našli napake in težave v zakulisju. Postali smo stičišče kriptografov.

Želim dodati izjavo o omejitvi odgovornosti, to je akademska konferenca in to je nekaj za ljudi, ki želijo vedeti, kaj je vrhunska kriptografija. Priznati moram, da bodo nekateri pogovori z vidika kriptografskih raziskav zelo tehnični in ne nujno za vse. O teh temah boste potrebovali več kot le osnovno znanje.

Koliko ljudi naj bi se jih udeležilo

Do zdaj imamo za celoten program registriranih preko 350 ljudi, registracija pa je še vedno odprta, tako da bomo morda povečali število. Letos poskušamo nekaj novega, zaradi priljubljenosti Blockchaina prodajamo vstopnice za ljudi, ki jih zanima samo prihod v skladbo Blockchain v torek, 1. maja. Ta naj bo s tehničnega stališča širši javnosti nekoliko bolj dostopen, vendar bo še vedno zelo visok.

Poleg tega sta še dve delavnici, na katerih je prijavljenih več kot 80 ljudi, ki se bodo odvijale v nedeljo, 29. pred prireditvijo, ki se uradno začne.

Udeleženci bodo prihajali z vsega sveta, vključno z Izraelom, Avstrijo, Belgijo, Švico, Nemčijo, ZDA, Združenim kraljestvom, Kanado, Bolgarijo, Kitajsko, Brazilijo, Češko, Francijo, Hongkongom, Korejo Poljsko, Rusijo, Singapurjem, Turčija in Ukrajina.

Kaj je fokus konference?

To je čisto akademska konferenca. Prejeli smo 69 raziskovalnih prispevkov, ki zajemajo vse osnove vrhunske kriptografije. Zajemali bomo teme, kot so postkvantna kriptografija, najnovejši rezultati popolnoma homomorfne šifriranja, simetrična kriptografija, načini delovanja - to je postalo veliko vprašanje, saj številni napadi na TLS in SSL temeljijo na tem. Seveda tehnologija Blockchain in kako jo izboljšati ter za katere druge aplikacije se lahko uporabljajo. O strojnih vrednostnih papirjih in o tem, kako lahko zaščitite omejitve v strojni opremi, bo razpravljalo skoraj vse, na kar se lahko domislite, ko vam pride na pamet kriptografija..

To je konferenca za ljudi, ki želijo slišati o najnovejšem robu kriptografije. Čeprav so pogovori in predstavitve pomembni, je še en pomemben vidik, da ljudje, ki so blizu območja, vidijo, v katero skupnost gre in kaj naj bi reševalo. Na primer, zadnja 3 leta razpravljamo o postkvantni kriptografiji na zelo pretiran način. Ker smo nenadoma videli svet kvantnih računalnikov, da bodo kvantni računalniki pripravljeni prej, kot si mislite, in moramo vnaprej pripraviti kvantno kriptografsko infrastrukturo.

NIST (Nacionalni inštitut za standarde in tehnologijo) je pred kratkim začel tekmovanje za izbiro postkvantnih kriptografskih standardov, zato se poskušamo vnaprej pripraviti na potres, tako rekoč, ker se bodo številni trenutni internetni protokoli, ki jih trenutno imamo, zlomili, in veliko infrastrukture bo treba spremeniti. Torej, poskušamo biti pripravljeni na prihodnost in spremeniti zdaj, vendar ni nujno, namesto da bi bili v situaciji, ko je treba vse spremeniti ZDAJ ZDAJ.

Torej lahko vidimo, kam vodi odbor in kaj je naš poudarek. Sledila bo seja o TOR-ju in anonimnih povezavah. Spet bo s tehničnega vidika gledal kriptografske podrobnosti o šifriranju Onion.

Nam lahko poveste malo o strukturi konference?

V celotni konferenci bosta dve skladbi, ljudje pa se lahko preklapljajo naprej in nazaj, odvisno od tega, katere teme so za njih bolj pomembne ali zanimive.

Poleg skladb bomo imeli dva povabljena pogovora (osrednji govornik), Matthew Green bo imel predavanje z naslovom Trideset let digitalne valute: od DigiCash-a do Blockchaina. Drugi govor bo imela Anne Canteaut z naslovom Obupno iščejo peskovnike.

Eden izmed bolj zabavnih programov, ki ga imamo, so Zadnji rezultati ali Rump session, ki se bo odvijal v torek zvečer. Ta seja je manj formalna od predstavitev in omogoča povratne in razprave. V preteklosti je bilo na seansah Rump celo nekaj petja in plesa. To je priložnost za odvijanje udeležencev.

Kot smo že omenili, se bosta pred dogodkom prijavili dve delavnici, na katere se lahko ljudje prijavijo. Prva je lahka kriptografija; teme, kot so Kriptografija za omejena okolja, IOT naprave in podobno. Druga delavnica je o najsodobnejši kriptografiji in to je že trinajsto leto, ki ga organizira Intel. Zajema teme, kot so zakoni Spectre in Meltdown, in šifriranje. Te delavnice so manj formalne in omogočajo, da se ljudje med seboj in med seboj prepirajo in prepirajo s prisotnimi.

Končno bomo podelili nagrado za najboljši papir, strokovni svet izobraževalcev in sodnikov bo prebral prispele prispevke in glasoval o zmagovalcu.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me