Подготовка за EuroCrypt 2018 с Ор Дънкелман


За последните 30 плюс години IACR (Международната асоциация за криптографски изследвания) е на върха на криптографските изследвания. Те провеждат три конференции годишно; Крипто (в Съединените щати), EuroCrypt и AsiaCrypt.

Разговарях с Орр Дънкелман, генерален председател на EuroCrypt, който се провежда в Тел Авив, Израел от 29 април до 4 май, за конференцията и какво можем да очакваме.

Можете ли да ни кажете малко информация за EuroCrypt и какво можем да очакваме от конференцията?

Това ще бъде 37-ият годишен EuroCrypt - и за първи път той се провежда в Израел. Това е академична конференция, която обхваща всички аспекти на криптографията.

Още през 80-те години акцентът беше върху дигиталния кеш. Доказателствата за нулевите знания бяха обсъдени през 80-те и 90-те. Имаше дискусии относно криптирането и криптоанализата. Някои неща дори проникнаха в публичния форум, като например сценария с Dual EC и NSA беше представен за първи път в Crypto през 2007 г., като хората откриха грешки и проблеми в задната част. Станахме място за срещи на криптографи.

Искам да добавя отказ от отговорност, това е академична конференция и това е нещо за хората, които искат да знаят какво е най-новото място на криптографията. Трябва да призная, че някои от разговорите ще бъдат високо технически от гледна точка на криптографските изследвания и не непременно за всички. По тези теми ще ви трябват повече, отколкото просто познания.

Колко хора се очаква да присъстват

Към момента имаме над 350 души, регистрирани за пълната програма, и регистрацията все още е отворена, така че може да наблюдаваме увеличение на броя. Опитваме нещо ново тази година, поради популярността на Blockchain, ние продаваме билети за хора, които се интересуват само от идването на пистата Blockchain във вторник, 1 май. Тя трябва да бъде малко по-достъпна за широката общественост от техническа гледна точка, но все пак ще бъде много високо ниво.

Освен това има 2 семинара, в които са регистрирани над 80 души, които ще се проведат в неделя, 29-и, преди събитието да започне официално.

Участниците ще идват от цял ​​свят, включително Израел, Австрия, Белгия, Швейцария, Германия, САЩ, Великобритания, Канада, България, Китай, Бразилия, Чехия, Франция, Хонконг, Корея Полша, Русия, Сингапур, Турция и Украйна.

Какъв е фокусът на конференцията?

Това е чисто академична конференция. Получихме 69 научни труда, които обхващат всички основи на авангардната криптография. Ще разгледаме теми като постквантна криптография, най-новите резултати в напълно хомоморфно криптиране, симетрична криптография, режими на работа - това се превърна в голям проблем при много атаки срещу TLS и SSL се основават на това. Разбира се, Blockchain технологията и как да я подобрим и за какви други приложения могат да се използват. Хардуерните ценни книжа и как можете да защитите ограниченията в хардуера, ще бъде обсъдено почти всичко, за което можете да се сетите, когато криптографията ви се появи..

Това е конференция за хора, които искат да чуят за авангарда на криптографията. Макар че разговорите и презентациите са важни, друг важен аспект е хората, които са в близост до полето, да видят накъде се насочва общността и какъв е спешният въпрос. Например, ние обсъждаме пост-квантовата криптография през последните 3 години по много прекомерен начин. Защото изведнъж видяхме сигнали от света на квантовите изчисления, че квантовите компютри ще бъдат готови по-рано, отколкото си мислите, и ние трябва да подготвим предварително квантовата криптографска инфраструктура.

Наскоро NIST (Национален институт за стандарти и технологии) започна конкурс за избор на пост квантови криптографски стандарти, така че ние се опитваме да се подготвим за земетресението предварително, така да се каже, защото много от настоящите интернет протоколи, които имаме в момента, ще се счупят, и много инфраструктура ще трябва да се промени. Така че ние се опитваме да бъдем подготвени за бъдещето и да направим промените сега, докато не е спешно, вместо да бъдем в ситуация, в която всичко трябва да се промени СЕГА СЕГА СЕГА СЕГА.

Така че можем да видим накъде се насочва комитетът и какъв е фокусът ни. Ще има сесия за TOR и анонимни връзки. Отново ще бъде от технически ъгъл, като се разгледат криптографските подробности за шифроването на Onion.

Можете ли да ни разкажете малко за структурата на конференцията?

По време на конференцията ще има две песни и хората могат да превключват напред и назад, в зависимост от това кои теми са по-подходящи или интересни за тях.

В допълнение към песните, които ще имаме два поканени разговора (основни говорители), Матю Грийн ще изнесе беседа, озаглавена Тридесет години цифрова валута: От DigiCash до Blockchain. Втората реч ще бъде произнесена Anne Canteaut, озаглавена Desperely Seeking SBoxes.

Една от най-забавните програми, които имаме, са Последните резултати или Rump сесия, които ще се проведат във вторник вечерта. Тази сесия е по-малко официална от презентациите и позволява дискусии напред и назад. В миналото дори е имало пеене и танци по време на сесиите на Rump. Това е възможностите за развиване на присъстващите.

Както споменахме по-рано ще има две работилници, за които хората могат да се регистрират преди събитието. Първата е леката криптография; теми като Криптография за ограничени среди, IOT устройства и други подобни. Вторият уъркшоп е по криптография на състоянието и това е 13-тата година, която се организира от Intel. Той ще обхваща теми като Spectre и Meltdown и закони за криптиране. Тези семинари са по-малко официални и позволяват на хората да си взаимодействат и да спорят напред-назад с презентаторите.

Накрая ще връчим наградата за най-добра хартия, комисия от учители и съдии ще прочете представените документи и ще гласува победител.

Brayan Jackson Administrator
Candidate of Science in Informatics. VPN Configuration Wizard. Has been using the VPN for 5 years. Works as a specialist in a company setting up the Internet.
follow me