Какво е VPN? Имате ли нужда от такъв? Ръководството за VPN за януари 2020 г. за начинаещи


Нови за VPN мрежи? Без притеснения - всеки трябва да започне от някъде!

В vpnMentor, тук сме, за да помогнем. Ако все още се чудите какво е VPN, как работи, къде можете да го използвате и кой да изберете, ще стигнете до правилното място. Присъединете се към нас, докато хвърлим малко светлина за всичко, което трябва да знае новодошлите за основите на тази супер полезна технология. И не се притеснявайте за техническите битове!

Нека се потопим направо, нали??

Съдържание

 1. Какво е VPN?
 2. Какво е VPN добро за?
 3. Как работят VPN-ите?
 4. Как VPN гарантира моята поверителност?
 5. Лесни за използване VPN мрежи?
 6. Мога ли да използвам VPN безплатно?
 7. Законни ли са VPN-ите?
 8. Плюсове и минуси на VPN
 9. Приготвяме се да започнем
 10. Какво трябва да търся в VPN?
 11. резюме
 12. Кои VPN са най-добрите?

Какво е VPN?

VPN означава Virtual PЧАСТНО нМРЕЖА. Виртуална частна мрежа предлага по-висока степен на защита и поверителност, докато сърфирате в мрежата, независимо дали у дома или извън него.

Но как се постига това?

Просто казано, VPN създава a сигурна връзка над обществени мрежи (като например wi-fi в обществения транспорт, хотели или любимото кафене), както и домашни мрежи (като тази, предоставена от вашата интернет услуга).

от насочване на вашия трафик чрез специализирани сървъри и криптиране на вашите данни, VPN скриват вашата онлайн активност и ви предпазват от множеството опасности в мрежата - от хакерски атаки да се продажба на данни, кражба на самоличност, и още много.

Стига теория за сега! Как изглеждат нещата на практика?

VPN мрежите са полезни в много области онлайн. Те не само предоставят по-добра сигурност за вас и вашите устройства, но те също могат да ви помогнат заобикаля цензурата и достъп до географски блокирано съдържание в интернет отвсякъде!

Така че, ако искате да получите достъп САЩ Netflix в чужбина, гледайте телевизионните потоци на вашата страна, докато сте в чужбина, или сте просто привърженик на интернет без граници, солиден VPN с голям списък със сървъри и бързи скорости ще се отвори изцяло нови светове на забавление за да се насладите.

В наши дни тези VPN са навсякъде. От големи корпорации до правителствени агенции, VPN технологията често се използва за осигуряване на отдалечен и сигурен достъп към мрежите на организацията.

Нещо повече, много редовни хора, които ценят своята поверителност - точно като вас, използват виртуални частни мрежи минимизиране на експозицията и дръжте се екранирани от множеството заплахи, които могат да бъдат намерени онлайн. Други просто се нуждаят начин да заобиколите цензурирано съдържание в тяхната държава или географски ограничения на потоци и услуги в чужбина.

Какъвто и да е случаят, долната линия е това VPN мрежите помагат за подобряване на интернет.

Какво е VPN добро за?

Вече ви дадохме подсказка какво VPN може да направи за вас. Сега е време да разширим различните ситуации, при които VPN-тата помагат. Има ги доста, така че сме направили подробен списък за вас:

Деблокиране на Netflix, BBC, Hulu, Amazon Prime Video и друго геоблокирано съдържание

Искате да получите пълния каталог на Netflix, дори и да не сте в Съединените щати? Или може би искате да гледате Hulu отвсякъде? Какво ще кажете за поточно предаване на някои BBC извън Обединеното кралство? Можете дори да получите лесен достъп до Amazon Prime Video, независимо къде се намирате.

Обикновено не бихте могли да направите нещо от това поради геоблоки. Но с правилния VPN можете лесно да се преструвате, че сте в коя държава искате, „Заблуждавайте“ уебсайтове с ограничен достъп до мисълта, че сърфирате от правилното място.

Много стрийминг услуги използват разширени мерки за откриване на VPN не всички VPN могат да заобиколят, но има някои, като напр NordVPN, което може да отблокира почти всичко.

По-добра защита в обществените мрежи

Често ли ви се случва да използвате безплатен wi-fi в паркове, хотели, кафенета или другаде? Тогава вероятно трябва да знаете за рисковете от необезпечени обществени мрежи. Между фалшифициране на wi-fi, атаки с пчелни мрежи и хакери, които искат лесно да прихващат вашите данни, много лоша идея е да използвате личните си устройства на такива места без допълнителна защита.

VPN ще се погрижи за всичко, което ви позволява да се наслаждавате на различните обществени wi-fi мрежи далеч от любопитни очи и при пълна безопасност.

По-високи нива на анонимност

VPN, предоставящи ви „пълна“ анонимност, е мит, но е вярно това те ще скрият вашите чувствителни данни от тези, които желаят да злоупотребяват или дори да ги откраднат.

Като маскирате вашата интернет активност, VPN ще гарантира, че навиците ви за сърфиране остават скрити от вашия интернет доставчик (Доставчик на интернет услуги) и в крайни случаи - правителството.

Всеки има право на неприкосновеност на личния живот и заслужаващ VPN работи усилено, за да запази това право за своите потребители.

Справяне с цензурата

Ако планирате да посетите държава, която налага сериозна интернет цензура - или в момента живеете в такава - можете да заобиколите този проблем с VPN. Надеждната VPN услуга ще ви позволи да получите достъп до много сайтове и услуги, които преди не са били достъпни.

Независимо дали това са Google и Facebook в Китай, VoIP приложения в Дубай или западни медии в Русия, няма да се налага да се тревожите за правителствената цензура отново.

Неограничен достъп до Интернет в училище или на работа

Обикновено училищата, университетите и работните места ограничават достъпа до съдържание, което може да е неподходящо или разсейващо. Често има добра причина за такива ограничения, но понякога блоковете могат да отидат малко твърде далеч.

Ако ви е писнало от сайтове с политически дискусии, които са включени в черен списък или просто искате да влезете във Facebook и да проверите вашата емисия за новини, интелигентното решение е да използвате VPN. Но имайте предвид, че можете да се сблъскате с последствия, ако бъдете хванати - продължете на свой риск.

Подобряване на вашата интернет връзка

Въпреки че използването на VPN винаги ще отнеме малко от скоростта ви в интернет, това също може да помогне за подобряването му!

Това може да звучи странно, но когато осъзнаете това много интернет доставчици активно дроселират връзки когато открият, че предавате поточно, изтегляте големи файлове или като цяло използвате голяма честотна лента, започва да има смисъл.

Когато VPN криптира вашите данни, ще бъде много трудно за всеки - включително вашия интернет доставчик - да дешифрира, че това е всъщност ваше и няма да изпитате никакво дроселиране. Резултатът? Неблокирана, по-бърза интернет връзка и нулева подправка на услугата, за която плащате.

Сигурен, неограничен торент

Въпреки че торентите сами по себе си не са незаконни, изтеглянето на пиратско съдържание е. Поради тази причина, доста държави забраняват всички големи торент сайтове.

Ако сте в една от тези страни, VPN ще ви даде достъп до тези уебсайтове - но без значение къде се намирате в света, VPN ще запази цялата ви погребална дейност скрита от любопитни очи.

Не всички VPN разрешават торент на сървърите си, но някои, като например CyberGhost, предлагат специално определени P2P сървъри, оптимизирани за торент.

Сигурен поток на Kodi, Time Popcorn и Putlocker

Ако използвате Kodi, Popcorn Time или Putlocker, VPN може значително да подобри вашето поточно преживяване. Можете да маскирате местоположението си и да получите достъп до всяко съдържание, което харесвате, включително филми и телевизионни предавания, които са географски ограничени за конкретни държави или региони.

Може би по-важното, VPN ще запази връзката ви анонимна и защитена. Никой няма да може да шпионира вашата дейност, включително правителствените агенции и дори вашия собствен интернет доставчик. Ще бъдете в безопасност от онлайн заплахи, като например злонамерен софтуер и шпионски софтуер, които могат да бъдат вградени в добавки или разширения на трети страни.

Тук във vpnMentor не насърчаваме разпространението на пиратско съдържание, но подкрепяме онлайн свободата и поверителността.

Накратко, има много начини, чрез които VPN може да ви помогне да изпитате по-добър, неограничен интернет. Независимо дали става въпрос за поверителност, сигурност или развлечение в ума ви, ще получавате много повече от мрежата. За повече информация относно различните приложения на VPN, вижте нашата статия за различните видове VPN и кога да ги използвате.

VPN срещу прокси сървъри

Може би се чудите защо трябва да изберете VPN през обикновен прокси сървър, за да получите достъп до geoblocked съдържание, например. Прокси сървърът е среден човек, който маскира вашия IP адрес в интернет, без да прави нищо, за да защити вашите данни. Ако смяната на вашия IP адрес е единствената задача, която търсите, прокси може да бъде добра опция.

Въпреки това, VPN ще промени вашия IP адрес като същевременно криптирате вашата информация. Можете да мислите за това като две в една услуга. За да научите повече за разликата между двете и да решите кои да използвате, можете да разгледате нашето ръководство за VPN срещу прокси сървъри.

Как работят VPN-ите?

Всичко започва с вашия VPN клиент - интерфейсът, където управлявате вашите VPN връзки. След като го стартирате, ще можете да изберете сървър в избрано от вас място който ще отговаря за пренасочването и криптирането на вашия уеб трафик.

Обикновено подробностите за вашия трафик ще бъдат видими за вашия интернет доставчик. Когато стартирате вашата VPN обаче, всичко, което ISP вижда, е, че сте установили връзка с VPN сървър - всичко минало, което е извън границите. Вашите данни се препращат през VPN, преди да пристигнат до местоназначението си.

3_4

Вие също получавате различен IP адрес от истинския си, така че вашата онлайн идентичност е защитена по всяко време. Избраната от вас дестинация не знае, че трафикът ви идва от вашето истинско местоположение, защото всъщност се изпраща от VPN сървъра.

Ако това ви звучи твърде объркващо, помислете за това по този начин: вашият VPN е посредникът, когото сте наели, за да се уверите, че данните ви са заключени тъй като се прехвърля от вашия край към уебсайта или услугата, която посещавате. Също така ви дава поверителност, като запазвате истинския си IP, устройство и местоположение скрити (въпреки че те все още могат да бъдат видими за доставчика на VPN).

Що се отнася до всички останали, вашето цифрово местоположение е където и да е вашият VPN сървър, и вашият IP адрес е този, предоставен от него, която е споделена с потенциално хиляди други потребители. Например, ако сте се свързали със сървър в Германия, сега имате немски IP адрес някъде в Берлин или Франкфурт.

Имайте предвид, че това е просто просто обяснение на много сложна технология. Ако искате да научите повече за вътрешната работа на VPN, ви каним да разгледате нашето задълбочено ръководство за VPN тунелиране.

VPN протоколи

Има много повече за VPN криптиране. Една от най-важните части е изборът на правилния протокол.

Повечето VPN използват един или повече от следните протоколи: PPTP, L2TP, SSTP, IKEV2 и OpenVPN. Обикновено ще можете лесно да превключвате между тях чрез менюто с настройки.

Като правило, използвайте OpenVPN винаги, когато е възможно - предлага най-добрия баланс между скорост и сигурност. Ако се интересувате от по-фините детайли на VPN протоколите, погледнете нашето подробно сравнение.

Как VPN гарантира моята поверителност?

Може би се питате как можете да се насладите на пълна анонимност, когато вашият доставчик на VPN основно замества вашия интернет доставчик като пазач на вашия интернет трафик. Това е основателно притеснение - и отговорът е този никога не можете да сте 100% анонимни, дори и с VPN.

Политики без регистрация

Важно е да се разбере това поверителността не е равнозначна на анонимността, и има огромна разлика Независимо от това, вашият VPN доставчик може да преглежда вашата онлайн активност. Освен ако не работи при политика без регистрация.

Много VPN услуги със силна поверителност ви обещават, че данните за вашата връзка и честотна лента никога няма да бъдат събирани, съхранявани или споделяни. Това означава, че вашият VPN доставчик с нулева регистрация няма да може да се ориентира около вашата чувствителна информация. Нещо повече, липсата на регистрационни файлове ще попречи на предаването на вашите данни на властите, ако го поискат.

Накратко, Политиката без регистрация е задължителна характеристика на всяко VPN, което твърди, че може да подобри поверителността ви.

Освен ако нямате нулев интерес да поддържате своя цифров отпечатък, винаги трябва да търсите VPN услуга, която не събира никакви чувствителни данни - не се колебайте да проверите най-добрите VPN мрежи без регистрация в момента на пазара.

VPN и Tor

Tor, известен още като The Onion Router е анонимизираща мрежа, която изпраща вашите данни през най-малко три релета, преди да стигне до местоназначението си, но има своите ограничения. Ето защо, ако анонимността е особено важна за вас, добре е да го направите употреба комбинация от VPN и Tor

Има два начина да направите това:

 • Tor над VPN
  В този модел се свързвате първо със своя VPN и след това с Tor - по този начин трети страни, които може да спират на вашата връзка, няма да могат да видят, че използвате Tor (което може да предизвика съмнение).
 • VPN над Tor
  Когато се свържете първо с Tor, вашите данни влизат в Tor, излизат през изходен възел и след това се предават на VPN сървър.

Лесни за използване VPN мрежи?

Голямата част за VPN - ако се прави правилно - е това може да бъде толкова просто или сложно, колкото искате да бъде.

В зависимост от вашите нужди, можете или да имате компактен клиент който криптира връзката ви и ви пази в интернет само с няколко кликвания, или изчерпателна част от софтуера с цял арсенал от функции и настройки, които да ви помогнат при конкретни дейности като поточно предаване, торент или премахване на цензурата.

Какъвто и да е случаят, добрите VPN мрежи са много лесни за използване и могат да бъдат настроени незабавно, без никакви сложни стъпки или плашещи изисквания.

3_2

Може би се чудите дали VPN-ите са само за вашия компютър или лаптоп. Въобще не!

Мога ли да използвам VPN с iOS или Android?

абсолютно! Инсталирането на VPN на вашите мобилни устройства е лесно. Повечето топ доставчици на VPN предлагат отлични клиентски приложения за Android и iOS.

Имайки предвид казаното, имайте предвид, че само вашата интернет връзка ще бъде засегната от него - Правомощията на VPN обикновено не се разпростират върху други приложения, които може да събират и споделят вашето GPS местоположение, списъка с контакти, идентификационния номер на магазина за приложения и други.

В повечето случаи, можете да свържете няколко устройства едновременно с един VPN лиценз, което е чудесен начин да защитите цялото си семейство или малък бизнес. Броят на устройствата варира - някои доставчици ще ви позволят да свържете само три или четири, но Surfshark например ви позволява да свържете неограничен брой устройства към един акаунт.

Ако искате да знаете повече за използването на VPN мрежи на вашия смартфон, вижте нашите списъци с най-добрите & Най-лошите VPN за Android и Best & Най-лошите VPN за iOS.

Мога ли да инсталирам VPN на моя рутер?

Да, можете, стига маршрутизаторът ви да е съвместим с VPN мрежи - и това е чудесен начин за това пазете всички устройства във вашето домакинство или бизнес. Щракнете тук за подробно ръководство за инсталиране.

Мога ли да използвам VPN безплатно?

С десетки висококачествени доставчици на VPN услуги в мрежата не е твърде трудно да се насочите към добър за вашите нужди.

За доста евтина месечна такса (рядко над 10 долара, много по-малко, ако изберете дългосрочен план) можете лесно да се свържете към VPN сървър и да се защитите - трудността идва от избора на най-добрата услуга сред много страхотни. Но кой обича да плаща, ако не трябва, нали?

Наоколо има и много безплатни VPN мрежи - и някои от тях са по-добри от други. Но един общ аспект, който всички безплатни VPN споделят, са техните ограничения в сравнение с първокласните услуги.

Ето няколко примера: може да има ограничение за това колко честотна лента можете да използвате, списъкът на сървъра може да е лош и скоростта на връзката ви може да бъде умишлено ограничена. Сред по-сериозните притеснения са схематични политики за поверителност, недостатъци в сигурността и понякога пряката продажба на вашите данни за сърфиране - което е една от основните причини да се използва VPN на първо място.

Не казваме, че всеки безплатен VPN участва в подобни сенчести практики, но е много вероятно да се сблъскате с проблем, който не би присъствал в първокласен VPN.

В vpnMentor препоръчваме да изберете надеждна и прозрачна платена VPN услуга с много функции и силна репутация.

NordVPNима отлични настройки за начинаещи, интуитивни клиенти за десктоп / мобилни устройства и не съхранява чувствителни потребителски дневници. Нещо повече, идва с a пълна удовлетвореност 30-дневна гаранция за възстановяване - което означава, че имате цял месец да го изпробвате и да си върнете парите, ако по някаква причина не сте доволни.

Ако искате да научите повече за NordVPN, вижте какво трябва да кажат нашите експерти и хиляди потребители.

Най-добрата част? Не е нужно дори да харчите твърде много, за да получите водеща VPN услуга! Разгледайте края на ръководството, за да разберете как можете да се възползвате от невероятни сделки за първокласни VPN мрежи.

Законни ли са VPN-ите?

Краткият отговор е, да! Гражданите в повечето страни имат законно право на поверителност и VPN не нарушават закони като части от софтуера - така че по същество употребата им рядко е незаконна. И ето, когато стигнем до дългия отговор ...

3_3

Докато VPN мрежите обикновено са легални, има няколко държави, които активно се опитват да ги наблюдават и / или ограничават. Също така е важно да знаете, че в повечето случаи не става въпрос за това дали използвате VPN или не - по-скоро става въпрос за това, за което използвате VPN.

Някои държави (като Китай, Русия и Иран) не забраняват използването на VPN мрежи, но има уловка. технически, ви е разрешено да използвате само VPN услуги, одобрени от правителството.

Това означава, че одобрените доставчици най-вероятно са спазили изискванията за защита на личните данни и цензурата, което прави техните VPN услуги безполезни за много.

Използването на VPN, което не е одобрено от правителството, може да доведе до големи глоби, ако сте хванати Тези закони са умишлено неясни и изглежда те рядко се прилагат. въпреки това, долната линия е, че трябва да бъдете изключително внимателни и добре подготвени ако искате да използвате VPN в тези страни.

Най- Обединени арабски емирства е друг прословут пример, при който заплахата от затвора се добавя отгоре на шестцифрени глоби. Противно на общоприетото схващане, използването на VPN в тази страна не е забранено направо - това, което е забранено (и наказуемо) от закона, използва такова за „незаконни цели“. Те варират от хазарт и реч на омраза до достъп до Skype и Wikipedia, така че, както виждате, е доста лесно да извършите престъпление с VPN съгласно закона на ОАЕ.

Отново тези закони изглежда рядко се прилагат, но съществуването им е достатъчно, за да може потенциално да ви затрудни ако не сте се подготвили съответно.

Други страни като Ирак, Беларус и Туркменистан отиват още повече напълно забранява използването на VPN. Независимо дали е за ограничаване на терористичното присъствие в социалните медии, за установяване на политически контрол или просто ограничаване на достъпа до чуждестранни медии, онлайн поверителността на гражданите в тези региони е строго ограничена от закона.

Какво е основното участие тук? С изключение на няколко крайни случая, използването на VPN е напълно законно. Някои държави обаче имат уникални изисквания и ограничения за това кои VPN да се използват и за какво да се използват.

Ако планирате пътуване до Русия, Китай или Близкия изток, важно е да се запознаете с начина, по който се третират VPN в правния контекст на тези страни. В противен случай можете да се сблъскате с проблеми.

ОТГОВОРНОСТ: Въпреки че направихме обширни проучвания, за да се уверим, че информацията е полезна, точна и актуална, ние не сме адвокати или експерти по позициите на различните страни за VPN. Следователно нищо в това ръководство не трябва да се счита за правен съвет.

Плюсове и минуси на VPN

VPN мрежите могат да ви предложат, но не са перфектни. За да ви помогнем по-добре да разберете предимствата и недостатъците на използването на VPN, подготвихме списък за вас:

Професионалисти

 • Можете да заобиколите геоблоковете на всеки уебсайт.
  При условие, че имате подходящата VPN за работата, можете да гледате любимите си предавания и да четете любимите си табла, без да се затруднявате с географски ограничения. Геоблокираните уебсайтове ще мислят, че се свързвате от мястото, където се намира вашият VPN сървър, докато се отпускате в собствения си дом, на хиляди километри.
 • Можете да получите сигурен достъп до домашната или бизнес мрежата си.
  Основното предимство на солидния VPN е криптирането, което осигурява силен допълнителен слой сигурност. Независимо дали пътувате или у дома, използването на VPN ви позволява да получите достъп до отдалечения си работен плот и домашната мрежа с минимален риск.
 • Можете безопасно да използвате Wi-Fi горещи точки.
  Вече споменахме различните рискове от използването на обществен wi-fi без защита. С VPN няма да се притеснявате дали вашите пълномощни ще бъдат отвлечени, докато пиете сутрешната си чаша кафе или се опитвате да се захванете с работа в любимото си кафене.
 • Можете да се борите срещу цензурата.
  Няма значение дали вашето училище забранява Facebook или правителството ви прави черен списък на всички западни медии - принципът на цензурата е един и същ и VPN са надеждно решение срещу него. Ако искате вашето мнение да бъде чуто без страх от правни последици, можете да го направите в поверителност с VPN.
 • Можете да ограничите контрола, който вашият интернет доставчик има над вашия трафик и скорост.
  Използвайки VPN, ще запазите доставчика си на интернет в тъмното - те така или иначе не трябва да знаят навиците ви за сърфиране или какво изтегляте. Освен това можете да предотвратите умишлено заглушаване на вашата честотна лента и да се наслаждавате на интернет връзката си с пълна скорост, както трябва да бъде.
 • Кореспонденциите ви ще останат частни.
  Ако искате да сте сигурни, че вашите съобщения, имейли и дискусии достигат само до онези, за които са били предназначени, добре е да използвате VPN. Важните ви данни ще останат поверителни и снайперистите няма да могат да ги подправят.
 • Можете да се предпазите от DDoS атаки.
  Ако сте твърд геймър, знаете, че разпространените атаки за отказ на услуга (DDoS) са груби, но ефективни - и те могат да ви съсипят забавно в миг, особено когато се занимавате с конкурентни игри с възпалени болки губещи. С помощта на VPN можете бързо да превключвате сървъри и да получавате нов IP адрес, ефективно да се отървете от всички злонамерени атаки, насочени към вас.

Против

 • Скоростта на връзката ви ще бъде хит.
  VPN пренасочва вашата интернет връзка чрез собствените си сървъри, което забавя връзката ви. Ако обаче изберете услуга с оптимизирана мрежа и бързи сървъри, като ExpressVPN, едва забележите разлика. И не забравяйте, че колкото по-бърза е връзката ви, толкова по-малко това ще има значение.
 • Вашият доставчик на VPN има достъп до вашата онлайн активност.
  В действителност няма сигурен начин да бъдете убедени, че доставчик на VPN услуги никога няма да погледне вашите журнали.
  В някои случаи може да се наложи да предадат информация за потребителя поради законите за запазване на данни - в други може да бъдете помолени да активирате настройката за регистриране на вашия клиент, така че да ви помогнат при проблем, който имате.
  Ето защо е важно да знаете под коя юрисдикция работи вашата VPN услуга и какво трябва да кажат потребителите за нейните претенции за поверителност. Най-прозрачните доставчици на VPN ще влязат в подробности в своите политики за поверителност, обяснявайки техническите мерки, които са въвели, за да гарантират, че знаят възможно най-малко за вас и вашата онлайн активност.

Има и някои субективни недостатъци, които не считаме за минуси, но трябва да се споменат:

 • Може да срещнете сайтове, които блокират VPN мрежи.
  В наши дни много географски ограничени уебсайтове обръщат сериозно внимание на отблокирането на софтуера. Тези сайтове имат строги механизми за откриване, които блокират потребителите да имат достъп до тях с VPN услуга, ако се установи, че използват такава. Това е безкрайна игра на котки и мишки - за щастие, винаги има решение.
  За повече информация по тази тема можете да прочетете нашето ръководство за това как да заобиколите VPN блокове с лекота.
 • Може да отваряте врата за подправяне на IP и черен списък.
  Повечето VPN услуги работят по подразбиране с споделени IP адреси. Това означава, че VPN IP адресът, който използвате, се споделя с много други потребители, които са избрали същия доставчик, което прави по-лесното изхвърляне на IP адрес.
  Нещо повече, действията на един потребител на VPN могат да доведат до това, че този IP адрес да бъде включен в черния списък от определени услуги и вие няма да знаете, докато не успеете да се свържете. В някои случаи това може да доведе до намалено доверие от страна на тази услуга, като вашата банка, хост на имейли и т.н..
  Можете да избегнете този резултат, като изберете VPN, който също предлага статични IP адреси - по този начин ще имате специален адрес за себе си, който можете да използвате за по-взискателни услуги, без да губите предимствата на VPN технологията.

Приготвяме се да започнем

За щастие има огромен брой доставчици на VPN, които се състезават за вашия бизнес. За съжаление, такова изобилие от възможности също може да бъде много объркващо и плашещо. Не изпадайте в паника! Можете да намерите подходящия VPN за вас, ако зададете правилно приоритетите си. Позволете ни да ви помогнем с това.

Какво е VPN? Имате ли нужда от такъв? Ръководството за VPN за януари 2020 г. за начинаещи

Преди да започнете с подробностите, трябва да отговорите на най-важния въпрос от всички:

Какво трябва да търся в VPN?

Може да изглежда, че хората получават VPN за „поверителност и сигурност“, но подобно изявление не помага всъщност на вашия избор. Също така, досега знаете, че VPN могат да направят много повече за вас. Истината е, че потребителите на VPN са различни по своите нужди и предпочитания. С това казано, зависи от вас да разберете защо точно искате VPN:

 • За деблокиране на популярни потоци.
  Много от тях използват VPN, за да деблокират Netflix от чужбина и това изискване може да има предимство пред всички други функции. Въпреки това, Netflix и други популярни стрийминг платформи затрудняват изключително много от VPN услугите да получат достъп, без да бъдат открити.
  Има и въпрос на поточно предаване с VPN - ще се нуждаете и от бързи скорости и надеждни сървъри.
  Долния ред? Не всеки VPN е подходящ за деблокиране и стрийминг, така че ще трябва да изберете внимателно. Интересувате се да премахнете geoblocks и да гледате каквото искате в интернет без ограничения? Вижте най-добрите VPN за Netflix, Hulu и BBC iPlayer.
 • За да сърфирате частно и да използвате обществен wi-fi с нулеви притеснения.
  Ако вашите нужди са малко по-основни, ще имате много по-голям избор от способни VPN доставчици.
  Можете да изберете нискобюджетни VPN мрежи, ако сте случаен потребител, който се нуждае от проста, без излишни защита - или можете да разгледате най-добрите услуги, ако искате отлична производителност и множество функции. Във всеки случай не правете никакви компромиси с поверителността си и не забравяйте да изберете доставчик на нулеви дневници.
 • За премахване на тежката цензура.
  Ако планирате пътуване до Китай, вероятно не искате да се занимавате с Голямата защитна стена там.
  За да заобиколите VPN блоковете и да получите достъп до любимите си уебсайтове и услуги от региони със сериозна цензура, ви е необходим VPN, който предлага настройки на смущение и скритост. Използването на основен VPN просто няма да свърши работата.
  Щракнете тук за нашия често актуализиран списък на VPN мрежи, които в момента работят в Китай.
 • За да изтеглите торенти в пълна поверителност.
  Не всички VPN поддържат връзки (P2P) на своите сървъри и дори някои от тези, които не са идеални за торент.
  Това, което търсите тук, е голямо разнообразие от P2P сървъри в непосредствена близост до вашето реално местоположение. И като поточно предаване, торентингът е интензивна задача за честотна лента - така че и вашият VPN трябва да бъде бърз.
  Търсите подходящ VPN за всичките си нужди на торент? Разкрихме ви - разгледайте най-добрите VPN за торенти, които можете да получите в момента.

След като сте решили основната цел на вашия VPN, задайте си следните 10 въпроса:

 1. Колко съм готов да платя?
  Различните доставчици предлагат различни цени за своите услуги, обикновено между 5 и 10 долара на месец.
 2. Каква е политиката за поверителност на доставчика?
  Както беше обсъдено по-рано, искате да сте сигурни, че вашият доставчик на VPN услуги е ангажиран с поддържането на вашата поверителност.
 3. Колко добри са мерките за техническа безопасност на доставчика?
  Доставчикът предлага ли приемливо криптиране и ако да, кои протоколи се поддържат? Включен ли е OpenVPN?
 4. Какво е географското разстояние между VPN сървъра и сървъра, до който искам да имам достъп?
  Както споменахме, това ще се отрази пряко на скоростта ви на сърфиране. Други променливи, които влияят на скоростта на сърфиране, включват мощността на обработката на сървъра, наличната честотна лента и броя на хората, използващи един и същ сървър едновременно, известни също като „натоварване на сървъра“. Имайте предвид, че като изберете висококачествен доставчик на VPN, няма да се налага да се притеснявате прекалено бързо.
 5. Колко сървъра има доставчикът и къде се намират?
  Списъкът със сървъри е неразделна част от всяка VPN услуга. Колкото повече от тях имате на разположение, толкова по-добре. Разпространението им също е много важно, особено ако трябва да се свържете със сървъри в много страни. И накрая, хиляди сървъри не означават нищо, ако повечето от тях са мудни - затова се уверете, че мрежата е адекватна, като проверите какво трябва да кажат експертите и потребителите.
 6. Колко устройства мога да използвам едновременно?
  VPN се предлагат за почти всички основни платформи, включително десктопи, лаптопи, смартфони и таблети. Докато някои доставчици на VPN услуги ще ви ограничават до едно устройство наведнъж, други ви позволяват едновременно да свържете няколко различни устройства към техните сървъри наведнъж. Обърнете специално внимание на това, ако се нуждаете от множество едновременни връзки.
 7. Колко добра е клиентската поддръжка на доставчика?
  Като прочетете отзивите и оценките на клиентите за всеки доставчик на VPN услуги, можете да изберете доставчик, който отговаря на вашите запитвания или притеснения своевременно и професионално.
 8. Доставчикът предлага ли безплатна пробна версия?
  Най-добрият и бърз начин да разберете дали дадена услуга отговаря на вашите нужди е да я изпробвате сами. За списък на страхотни услуги, които ви позволяват да ги изпробвате безплатно, разгледайте най-добрите VPN мрежи с безплатни изпитания.
 9. Доставчикът предлага ли кросплатформена поддръжка?
  За да използвате VPN лесно на всяко устройство, разберете дали уебсайтът на услугата предлага местни клиенти. Ако това не стане, ще искате да получите ясни инструкции за ръчни настройки - уверете се, че вашата VPN има такива.
 10. Има ли допълнителни функции или предимства?
  Не на последно място, някои VPN функции са от съществено значение и трябва да ги имате абсолютно. Най-добрите елементи в списъка ви са превключвателят за убийство и защита от течове на DNS. Други, като настройките за скритост, двойното криптиране, статичните IP адреси и разделеното тунелиране, всички те могат да бъдат полезни, в зависимост от вашите нужди.

След като приключите със солиден процес на вземане на решения и преодолеете всички важни въпроси, вие гарантирано ще намерите това, което търсите.. Едно нещо, което трябва да запомните, е, че изследванията се изискват независимо от всичко. Като основно правило, избор на скъп, но солиден и добре оборудван VPN е за предпочитане, ако търсите дългосрочна услуга. Дори и да мислите, че нямате нужда от допълнителни функции сега, никога не знаете къде ще бъдете след няколко месеца.

резюме

Ако сте стигнали до тази част от ръководството, поздравления - започнахте като начинаещ VPN, но вече сте завършили информиран VPN ентусиаст. Надяваме се това ръководство да отговори на всички ваши въпроси! Сега е време да изберете своя VPN и да се насладите на по-безопасен и по-добър интернет.

Кои VPN са най-добрите?

Ако искате да видите най-добрите услуги в момента на пазара, разгледайте нашите най-добри снимки по-долу:

Доставчик на ранг Нашата оценка Потребителска оценка
Избор на редакторите 5.0 / 5
Прочетете рецензия
Открийте повече Първи стъпки >> Посетете сайта
2 4.9 / 5
Прочетете рецензия
Открийте повече Първи стъпки >> Посетете сайта
3 4.8 / 5
Прочетете рецензия
Открийте повече Първи стъпки >> Посетете сайта
4 4.8 / 5
Прочетете рецензия
Открийте повече Първи стъпки >> Посетете сайта
5 4.7 / 5
Прочетете рецензия
Открийте повече Първи стъпки >> Посетете сайта

Искате ли да получите голямо количество от някои от най-добрите VPN мрежи наоколо? Не търсете повече - направихме списък на най-горещите VPN сделки, случващи се в момента! Не забравяйте да проверявате често за по-невероятни оферти.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me