Kako spriječiti cyber napade: Vodič za mala i srednja poduzeća


Mala i srednja poduzeća uglavnom ne razmišljaju o cyber sigurnosti, a ako to učine, ne misle da će im se to dogoditi. Prema KPMG studiji koja je istraživala 1.000 malih tvrtki u Velikoj Britaniji, 51% izjavilo je da ne vjeruje da će im se dogoditi kršenje cyber-a. Još, 60% ispitanih tvrtki već je doživjelo kršenje.

Cyber-napad je više nego samo gubitak nekoliko dokumenata, gubitak podataka može imati razorni utjecaj na tvrtku, veliku ili malu. U nastavku razbijamo korake cyber-napada, posljedica i kako spriječiti da vam se dogodi bez ulaganja previše vremena i novca.

Kako gospodarstvo raste, sve više i više tvrtki ne uspijeva adekvatno zaštititi svoje podatke. Iako mnoge tvrtke tvrde da se ne štite jer smatraju da su premalene da bi ih mogle napasti, većina njih ne želi trošiti vrijeme ili novac na nešto za što ne vjeruju da će se dogoditi. Međutim, sprečavanje napada u prvom redu košta mnogo manje nego popravljanje tvrtke nakon jednog.

Što je cyber-napad?

Cyber-napad je pokušaj hakera da to učini oštetiti ili uništiti računalnu mrežu ili sustav. Obično se sastoji od kršenja podataka, što je slučaj kad je osjetljive ili povjerljive podatke pregledala, koristila ili ukrala neovlaštena osoba. Cyber-napad može biti u obliku krađe identiteta, virusa, zlonamjernog softvera, prijevare ili iznude.

Najčešći cyber-napadi su napadi protiv ransomwarea. Koji šifriraju podatke koji se mogu objaviti samo ako su plaćeni. WannaCry i Petya dva su nedavna primjera napada ransomwarea.

Drugi oblik cyber napada je snajper, namijenjen sakupljanju prometa koji teče prema i iz računala. Iako se može činiti u biti bezopasnim, ovaj cyber napad mogu iskoristiti tvrtke.

Kako se događa cyber-napad?

Mnogo je načina da hakeri dobiju pristup vašoj mreži, ali mnogi su napadi danas suptilni i tihi, što ih otežava otkrivanje.

Cyber-napadi se obično događaju putem krađe identiteta, mobilnih napada ili otmica prometa. Nedavni napad Petye procurio je ažuriranjem računovodstvenog sustava koji moraju koristiti sve tvrtke koje rade s ukrajinskom vladom. Postoji još jedna škrta metoda napada, pod nazivom Distribuirano uskraćivanje usluge (DDoS), koja šalje ogromne količine prometa da bi srušio sustav. Rušenjem sustava sprečava korisnike da pristupe vašoj web stranici ili usluzi. (To se dogodilo u Twitteru, Spotifyju i Redditu u listopadu 2016.). Ali s malim tvrtkama koje nemaju veliku bazu korisnika, phishing e-poruke obično su krivci.

Kako spriječiti cyber napade: Vodič za mala i srednja poduzeća

Lažne poruke e-pošte najčešći su način za propuštanje virusa.

Budući da su adrese e-pošte za krađu identiteta dizajnirane tako da izgledaju kao sigurne e-poruke, vrlo ih je teško otkriti. Prema Timu Bandosu, direktoru kibernetičke sigurnosti u Digital Guardianu, najbolji način da se spriječi cyber-napad da šifrira i ošteti vaše podatke je tako da educirate zaposlenike i obučite ih kako znaju kako izgleda phishing e-pošta. E-poruke s krađu identiteta obično pokazuju neku vrstu hitnosti i uključuju proširenje datoteke. Neki će hakeri provesti mjesece analizirajući tvrtku prije nego što pošalju phishing e-poštu namijenjenu izgledu interne e-pošte. Iako je to teško otkriti, zaposlenici će uz odgovarajuću edukaciju znati kako ih prepoznati.

Koje su posljedice?

Iako mnoge tvrtke vjeruju da ih neće napasti, to i dalje postoji vrijedi ulaganja. OCD izvijestio je u 2017. da se predviđa da troškovi kibernetskog kriminala dostižu šest trilijuna dolara godišnje do 2021. To je ozbiljna prijetnja i to ne bi trebalo biti olako shvaćeno.

Prema članku Digital Guardiana koji je intervjuirao 44 sigurnosna stručnjaka, "sprječavanjem napada ransomwarea može se uštedjeti vaše poslovanje u desetinama tisuća dolara - ili možda milijunima - u gubicima zbog prekinutih operacija, gubitka podataka i drugih posljedica. "Gubitak podataka ima pogubni utjecaj na tvrtke, kako s financijskog stanovišta, tako i za kupca. Iako napad za ransomware može tražiti samo 300 USD, kompanije si ne mogu priuštiti da izgube ugled, a to se događa nakon cyber napada. Od tvrtki koje su cyber prekršile u istraživanju KPMG, 89% je reklo da je to uvelike utjecalo na njihov ugled. Vaši kupci ovise o vama kako biste čuvali njihove podatke, a ako vas zlostavljaju cyber, razmišljat će dvaput prije upotrebe vaših usluga.

Koji su načini za sprečavanje cyber napada?

Kao što smo gore spomenuli, ažuriranje zaposlenika o cyber napadima i njihovo obrazovanje o tome kako izgledaju jedan je od najvećih načina da se to spriječi. No, također je važno da poduzmete dodatne mjere opreza.

Instalirajte antivirusni softver

Iako se cyber-napadi obično usmjeravaju na tvrtke, virusi se događaju nasumično i oni su puno češći. Iako virus možda ne može kriptirati vaše podatke, ipak ga može ukrasti i zaraziti vaše računalo, usporavajući produktivnost. Najbolji antivirusni softver često može spriječiti 99% poznatih virusa. Može vas zaštititi i od špijunskog softvera namijenjenog zaviranju u postupcima vaše tvrtke i snimanju vaših podataka. Također vas štiti od neželjene neželjene pošte, kojom se nitko ne želi baviti. Pronađite dobar antivirusni softver koji svakodnevno vrši provjere i ažuriranja kako bi računala i podaci bili zaštićeni.

Nabavite vatrozid

Kako spriječiti cyber napade: Vodič za mala i srednja poduzeća

Vatrozid prije svega sprečava da virusi dođu do vašeg računala

Iako antivirusni softver obično može otkriti virus i riješiti ga se, vatrozid prije svega onemogućuje da dođe do vašeg računala. U osnovi je vatrozid prosijač koji sjedi između vašeg računala i interneta. Dok pregledavate web, stalno šaljete pakete informacija naprijed i nazad. Vatrozid filtrira te pakete i djeluje kao štit za sve one koji mogu biti štetni. Međutim, ako virus prođe kroz, vatrozid ga neće moći ukloniti.

Koristite VPN

Ako ste mala ili srednja tvrtka, šanse su da barem neki zaposlenici rade na daljinu. Napredni pametni telefoni i tableti olakšavaju rad izvan ureda ili čak tijekom posla. Ali osim ako ne možete osigurati da vaši zaposlenici koriste sigurnu mrežu, velike su šanse vaša je tvrtka u opasnosti zbog hakera. Pogotovo ako ste na javnoj WiFi mreži, hakeri mogu lako presresti sve podatke koje vaš zaposlenik šalje. VPN, koji se može koristiti bilo gdje i na gotovo bilo kojem uređaju, šifrira podatke što hakerima znatno teže presreće.

VPN-ovi ili virtualne privatne mreže, su izvorno kreirana za velike tvrtke i vladetako da zaposlenici koji rade na daljinu mogu se sigurno povezati s mrežom tvrtke bez ugrožavanja podataka. VPN stvara tunel između uređaja radnika i poslužitelja tvrtke, štiteći ga od hakera ili drugih koji bi možda željeli ukrasti podatke. Također šifrira podatke, pa čak i ako su ukradeni, gotovo je nemoguće dešifrirati.

Ocjena davatelja naših ocjena Ocjena korisnika
Izbor urednika 5.0 / 5
Pročitajte recenziju
Saznaj više Započnite >> Posjetite web mjesto
2 4.9 / 5
Pročitajte recenziju
Saznaj više Započnite >> Posjetite web mjesto
3 4.8 / 5
Pročitajte recenziju
Saznaj više Započnite >> Posjetite web mjesto
4 4.8 / 5
Pročitajte recenziju
Saznaj više Započnite >> Posjetite web mjesto
5 4.7 / 5
Pročitajte recenziju
Saznaj više Započnite >> Posjetite web mjesto

Iako su dostupne besplatne verzije, preporučljivo je platiti VPN. Bilo da uključuju skočne oglase, usporenu vezu ili čak pratite vaše podatke, besplatne VPN usluge obično dolaze s ulovom. Pomoću plaćene verzije možete biti sigurni da ćete imati sigurnu vezu s brzim, dobrim šifriranjem podataka i oni neće prikupljati vaše podatke. Većina VPN-a nudi popuste po pristupačnim cijenama. Za više informacija o razlikama između besplatnih i plaćenih VPN-a pogledajte naš članak o besplatnim VPN-ovima.

Kako započeti

Nikad nije kasno da se zaštitite od cyber napada, ali najbolje je ne čekati dok vas drugi ne utječe. Cyber-napadi se mogu dogoditi bilo kojem poslu, velikom ili malom. Započnite istraživanje antivirusnog softvera i pogledajte naše VPN-ove koji će odgovarati potrebama vaše tvrtke. Najvažnije je stalno informirati sebe i zaposlenike o cyber napadima (ovo su najbolji blogovi za praćenje internetskih vijesti o sigurnosti). Poduzimanje mjera opreza za cyber-napade omogućit će vam nesmetano poslovanje.

Kako spriječiti cyber napade: Vodič za mala i srednja poduzeća

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me