Kako očistiti računalo u 7 jednostavnih koraka


Pospravljanje hardvera sjajan je početak - i iako to nije prioritet za mnoge od nas, održavanje čistoće radne površine, prijenosnog računala i perifernih uređaja učinit će čuda za vašu brzinu i pouzdanost.

Jeste li znali da je siječanj mjesec čišćenja računala? Ako ste to odgađali neko vrijeme, sada je sjajno vrijeme da zasučete rukave i riješite stroj od svih njegovih smeća - iznutra i izvana.

Jasan plan će vam olakšati - nastavite čitati da biste naučili kako vratiti svoj Mac ili PC na vrhuncu!

1. Izrada sigurnosnih kopija, izrada sigurnosnih kopija, izrada sigurnosnih kopija

Mala priprema uvijek je dobra ideja prije svakog čišćenja. Nije drukčije s računalima - tako Obavezno napravite sigurnosnu kopiju datoteka prije nego što ih počnete brisati. Suviše je lako riješiti se greškom.

Možete napraviti punu sigurnosnu kopiju s programom ili samo riješiti bitne datoteke. Bilo kako bilo, kopiranje vaših stvari na vanjski pogon jamči da nećete izgubiti nijednu važnu dokumentaciju.

2. Pokrenite program čišćenja

Nevjerojatno je koliko brzo se vaše računalo može zaglaviti privremenim datotekama, kolačićima i drugim beskorisnim neredima. Uklanjanje tih dosadnih sitnica siguran je način povećanja performansi vašeg računala.

Danas svako računalo dolazi s tako jednostavno alatom za čišćenje diska pokrenite to da biste se riješili smeća.

Ako tražite sredstvo za čišćenje registra, preporučujemo upotrebu CCleaner-a - besplatan je i čini sjajan posao. Štoviše, pomoću nje možete očistiti gotovo sve, uključujući preglednike i instalirane aplikacije.

VAŽNO: Ako nikada niste čuli za Registar ili ne znate o čemu se radi, bolje bi ga ostavili netaknut. Mogli biste učiniti više zla nego koristi. RegiStripsi čišćenja često su nepotrebni, ali ima malo prostora za pogreške i možete uzrokovati štetu vašem računalu.

3. Izbrišite datoteke koje vam nisu potrebne

Računala često postaju skladišta za tonu datoteka koje su nadživjele svoju korisnost - slike, medije i programe koji vam jednostavno nisu potrebni. Nered usporava vaš tvrdi disk i memoriju, pa se samo riješite.

Prođite kroz svoje upravljačke ploče instalirane programe i zapitajte se koje stvarno koristite. Deinstalirajte ostalo. Izbrišite i sve instalacijske datoteke - vjerovatno je da su zasad zastarjeli.

Za ostale je Ctrl + D vaš prijatelj. Sjetite se da ispraznite koš za otpad nakon što završite!

Razumijemo da ste možda postali vezani za svoje smiješne slike mačaka ili ne želite sjekirati svoju glazbenu kolekciju - ako je to slučaj, uložite u vanjski pogon i održavajte svoj stroj laganim. Ove se stvari mogu nagomilati vrlo brzo!

4. Pazite na svoje preglednike

Svi koriste preglednik, stalno provjeravamo e-poštu, pretražujemo ili radimo na dokumentima na mreži. Puno masnoća usporava stvari i čini vas manje učinkovitima

Malo održavanje preglednika potpuno će transformirati vaše računalo. Rezultat će biti bilo što brže učitavanje na čistiji virtualni radni prostor.

Pogledajte svoje oznake - zadržite one koje koristite i brišite ostale. Organizirajte ih tako da imate brz pristup kad vam zatreba. Zatim pređite preko spremljenih zaporki.

Iako ne preporučujemo pohranjivanje osjetljivih podataka o računu u preglednike, malo narudžbe neće uspjeti. Koristite upravitelj lozinki - dolazi vam u obzir Keychain (Mac) i Windows Live ID (PC). Ako ste na Chromeu, ne zaboravite očistiti Smart Lock (Postavke -> Napredna -> Lozinke i obrasci -> Upravljanje zaporkama).

Uvijek je sjajna ideja izbrisati i povijest preglednika. To možete učiniti ručno ili koristiti sve-u-jedan program kao što smo ranije spomenuli.

Ako želite isprobati novi preglednik, ovo su najbolji (i najgori) preglednici zbog sigurnosti.

4. Provjerite Malware

Virusi su štetni iz više razloga, i trebali biste redovito skenirajte svoje računalo. Čak i ako ste pokrenuli provjeru zlonamjernog softvera prije mjesec dana, iskoristite ovu priliku da to ponovite.

Koristite svoj antivirusni softver po izboru i napravite potpuno skeniranje - možete obaviti i druge poslove čišćenja poput organiziranja preglednika u pozadini dok čekate rezultate.

Ne oslanjajte se na samo jedan program - preporučujemo da pokrenete MalwareBytes ili Bitdefender nakon toga, samo da biste bili sigurni da je sve u redu. I ne, McAfee nije dobra sigurnosna aplikacija, bez obzira na to što vam Adobe kaže.

6. Napolje s Prašinom

Fizičko čišćenje vašeg stroja važno je koliko i pospremanje softvera. Potrebno je samo nekoliko mjeseci da vaši obožavatelji ulove znatnu količinu prašine - a svako računalo mrzi prašinu.

Čišćenje doslovnih unutrašnjosti vašeg računala sprječava pregrijavanje, što zauzvrat čuva vaš hardver duljim vremenom.

Na radnim površinama, započnite odvajanjem kabela za napajanje i odvrtanjem bočne strane računala. Zatim sve dobro očistite. Nemojte koristiti usisavač! Na mlaznici se može nakupljati statički naboj, a mi stvarno ne želimo čuti da je netko struje. Uzmite limenku (ili dvije) komprimiranog zraka, malo alkohola koji trlja i sve će biti dobro!

Prijenosna računala mogu biti malo zamršenija, pa ne savjetujemo otvaranje, osim ako ne znate što radite. Dobra vijest je da gotovo svi moderni modeli dolaze s programom uklanjanja prašine - umjesto toga. Kako biste spriječili da se u budućnosti brzo nakuplja prašina, nabavite sebi podlogu za hlađenje tako da između vašeg prijenosnog računala i stola postoji tampon..

7. Ne zaboravite na periferne uređaje!

Zamislite periferne uređaje kao vanjske organe vašeg računala - monitori su oči, tipkovnice i miševi su udovi, zvučnici su uši itd. Svi im je potrebno briga da ostanu čisti i sjajni, kao i funkcionalni.

Pretpostavljamo da ih čistite više od jednom godišnje. Malo poliranja nikad nije loša ideja, čak i ako je prošli samo tjedan dana od posljednjeg puta.

VAŽNO: Obavezno isključite periferne uređaje i isključite ih prije čišćenja.

Prvo krenite s gornjeg zaslona. Nemojte koristiti višenamjenske deterdžente ili ništa što nije namijenjeno LCD / LED površinama. Brisači za zaslon dobro su (i jeftino) rješenje. Ako vam se to ne sviđa, uvijek možete nabavite komplet za čišćenje zaslona.

Nakon što završite s monitorom, pomaknite se prema dolje sve dok vam ne bude preostalo za čišćenje! Ne zaboravite da obrišete pažljivo ako se bavite metalnim površinama - ne želite nikakve mrlje!

Neka vaš stroj bude čist i zloban

U siječnju ćemo proslaviti dobro organizirane datoteke i čistije okruženje za naša računala. Slijedite ove korake i vaš će sustav izgledati i osjećati se posve novo.

Potrebno je samo nekoliko sati. Potpuno novo računalo, iznutra i izvana!

Brayan Jackson Administrator
Candidate of Science in Informatics. VPN Configuration Wizard. Has been using the VPN for 5 years. Works as a specialist in a company setting up the Internet.
follow me