Kako očistiti računalnik v 7 preprostih korakih


Razširjanje strojne opreme je odličen začetek - in čeprav to za nas ni prednostna naloga, bo ohranjanje čistega namizja, prenosnega računalnika in zunanjih naprav naredilo čudeže za vašo hitrost in zanesljivost.

Ali ste vedeli, da je januar mesec čiščenja računalnika? Če že odložite nekaj časa, zdaj je pravi čas, da zavihate rokave in rešite svoj stroj iz vseh smeti - znotraj in zunaj.

Jasen načrt vam bo olajšal branje, če želite izvedeti, kako povrniti svoj Mac ali PC v vrhunsko stanje!

1. Nazaj gor, nazaj, nazaj gor

Majhna priprava je vedno dobra ideja pred vsakim čiščenjem. Z računalniki ni nič drugače - torej se prepričajte, da varnostno kopirate datoteke, preden jih začnete brisati. Preprosto je, da se nečesa po pomoti znebite.

Lahko naredite celotno varnostno kopijo s programom ali samo poravnate bistvene datoteke. Kakorkoli, kopiranje stvari na zunanji pogon zagotavlja, da ne boste izgubili nobenih pomembnih dokumentov.

2. Zaženite program čiščenja

Neverjetno je, kako hitro se lahko vaš računalnik zagozdi z začasnimi datotekami, piškotki in drugimi nekoristnimi neredi. Odstranjevanje teh nadležnih malenkosti je zanesljiv način za povečanje učinkovitosti naprave.

Dandanes vsak računalnik ima tako preprosto orodje za čiščenje diska zaženite, da se znebite smeti.

Če iščete čistilec registra, priporočamo uporabo CCleanerja - je brezplačen in opravlja odlično delo. Še več, z njo lahko očistite skoraj vse, vključno z brskalniki in nameščenimi aplikacijami.

POMEMBNO: Če še nikoli niste slišali o registru ali ne veste, kaj je, ga raje pustite nedotaknjenega. Lahko bi naredili več škode kot koristi. RegiStripi za čiščenje so pogosto nepotrebni, vendar je prostora za napake malo in lahko poškodujete računalnik.

3. Izbrišite datoteke, ki jih ne potrebujete

Računalniki pogosto postanejo shrambe za tono datotek, ki so presegle svojo uporabnost - slike, predstavnosti in aplikacije, ki jih preprosto ne potrebujete. Nered upočasni vaš trdi disk in spomin, zato se ga le znebite.

Pojdite skozi nameščene programe na nadzorni plošči in se vprašajte, katere resnično uporabljate. Odstranite preostalo. Izbrišite tudi vse nastavitvene datoteke - verjetno so že zastarele.

Za ostale je Ctrl + D vaš prijatelj. Samo ne pozabite izprazniti košare, ko končate!

Razumemo, da ste morda navezani na svoje smešne slike mačk ali ne želite, da se vaša glasbena zbirka sekira - če je temu tako, investirajte v zunanji pogon in ohranite vaš računalnik lahek. Te stvari se lahko zelo hitro zberejo!

4. Pazite na svoje brskalnike

Vsi uporabljajo brskalnik, ves čas preverjamo elektronsko pošto, iščemo ali delamo dokumente v spletu. Veliko utripa upočasni stvari in vas naredi manj učinkovite

Majhno vzdrževanje brskalnika bo popolnoma spremenilo vaš računalnik. Rezultat bo karkoli hitrejši časi nalaganja na čistejši virtualni delovni prostor.

Poglejte svoje zaznamke - ohranite tiste, ki jih uporabljate, in ostale izbrišite. Organizirajte jih tako, da boste imeli hiter dostop, ko ga potrebujete. Nato pojdite čez shranjena gesla.

Čeprav ne priporočamo shranjevanja občutljivih podatkov o računu v brskalnike, malo naročilo ne bo šlo narobe. Uporabite upravitelja gesla - pametni vam bodo Keychain (Mac) in Windows Live ID (PC). Če imate Chrome, ne pozabite očistiti pametne ključavnice (Nastavitve -> Napredno -> Gesla in obrazci -> Upravljanje gesel).

Vedno je dobra ideja tudi izbrisati zgodovino brskalnika. To lahko storite ročno ali uporabite program vse v enem, kot smo že omenili.

Če želite preizkusiti nov brskalnik, so to najboljši (in najslabši) brskalniki za varnost.

4. Preverite Malware

Virusi so škodljivi iz več razlogov in bi morali redno skenirajte računalnik. Tudi če ste pred mesecem izvajali preverjanje zlonamerne programske opreme, izkoristite to priložnost, da to storite še enkrat.

Uporabite svojo izbrano protivirusno programsko opremo in opravite celoten pregled - lahko opravljate druga čiščenja, kot je organiziranje brskalnika v ozadju, medtem ko čakate na rezultate.

Ne zanašajte se samo na en program - priporočamo, da zaženete MalwareBytes ali Bitdefender, samo da se prepričate, ali je vse v redu. In ne, McAfee ni dobra varnostna aplikacija, ne glede na to, kaj vam pove Adobe.

6. Zunaj s Prahom

Fizično čiščenje naprave je prav tako pomembno kot pospravljanje programske opreme. Potrebujete le nekaj mesecev, da vaši oboževalci ulovijo veliko količino prahu - in vsak računalnik sovraži prah.

Čiščenje dobesednih notranjosti računalnika preprečuje pregrevanje, kar posledično ohranja vašo strojno opremo dlje časa.

Na namizjih, začnite z odklopom napajalnega kabla in odvijte stran računalnika. Nato vse temeljito očistite. Ne uporabljajte sesalnika! Na šobi se lahko nabere statični naboj in resnično ne želimo slišati, da nas je kdo poškodoval. Pridobite konzervo (ali dve) stisnjenega zraka, nekaj alkohola, ki zdrgne, in vse bo dobro!

Prenosni računalniki so lahko nekoliko bolj zapleteni, zato ne svetujemo, da jih odpirate, razen če veste, kaj počnete. Dobra novica je, da skoraj vsi sodobni modeli prihajajo s programom za odstranjevanje prahu - to uporabite. Če želite preprečiti hitro kopičenje prahu, si priskrbite hladilno ploščico, tako da je med prenosnikom in pisalno mizo medpomnilnik..

7. Ne pozabite na periferne naprave!

Na zunanje organe računalnika pomislite kot na zunanje organe računalnika - monitorji so oči, tipkovnice in miši so okončine, zvočniki so ušesa itd. Vsi potrebujejo skrb, da ostanejo čisti in sijoči, pa tudi funkcionalni.

Predvidevamo, da jih čistite več kot enkrat na leto. Koščki poliranja nikoli niso slaba ideja, četudi je zadnji teden minil le en teden.

POMEMBNO: Pred čiščenjem obvezno izklopite zunanje naprave in jih izključite.

Začnite najprej z zgornjega zaslona. Ne uporabljajte večnamenskih detergentov ali česar koli, kar ni mišljeno za LCD / LED površine. Zaslonski robčki so dobra (in poceni) rešitev. Če ti niso všeč, lahko vedno dobite komplet za čiščenje zaslona.

Ko končate z monitorjem, se pomaknite navzdol, dokler vam ne bo treba očistiti stvari! Ne pozabite, da temeljito obrišete, če imate kovinske površine - ne želite madežev!

Naj bo vaš stroj čist in zloben

Januarja bomo praznovali dobro urejene datoteke in čistejše okolje za naše računalnike. Sledite tem korakom in vaš sistem bo izgledal in se počutil popolnoma nov.

Potrebno je le nekaj ur. Popolnoma nov računalnik, znotraj in zunaj!

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me