Kako izbrisati svoju povijest pretraživanja Googlea – ažuriranje 2020


Ako vas zanima minimiziranje osobnih podataka koje ostavljate izložene kroz vaše mrežne aktivnosti, čitajte dalje kako biste naučili kako izbrisati i povijest svog web preglednika i Google povijest pretraživanja.

Brisanjem povijesti pregledavanja ne brišete sve podatke koje posjeduje Google u vezi s vašom poviješću pretraživanja koja je pohranjena na njihovim poslužiteljima.

Nažalost, ne možete učiniti ništa kako biste uvjerili korporacije da zapravo prestanu sa prikupljanjem podataka. Ali Google je rekao da će korisnici, ukoliko izbrišu svoje podatke, slijediti njihov zahtjev. Međutim, postoji nekoliko načina koji sprečavaju web lokacije da prikupljaju vaše podatke.

koristeći VPN kao što jeNordVPN zaštitit će vašu privatnost sakrivanjem svoje IP adrese i internetske aktivnosti od svog preglednika. Ali prvo, morate izbrisati podatke koje je Google već pohranio.

U ovom ćemo vam članku pokazati kako izbrisati sve podatke koje Google ima o vama.

Ostanite skriveni uz NordVPN

Brisanje povijesti preglednika

Ako vas brine zaštita podataka, vjerojatno redovno praznite predmemoriju preglednika. Ako ne, trebali biste započeti. Brisanje povijesti vrlo je jednostavno za napraviti u bilo kojem pregledniku.

Bez obzira koristite li Firefox, Chrome ili Edge, svojoj povijesti pretraživanja možete pristupiti iz gornjeg desnog kuta.

U programu Microsoft Edge kliknite ikonu zvijezde strelice, zatim kliknite na "Povijest"I"Očisti povijest.”

MS Edge History

U Mozilla Firefox, ikona izgleda kao a set knjiga stojeći na rubu.

Očistite povijest Firefoxa

U Google Chrome možete pregledati Ctrl + H ili kliknuti na ikona tri točke i onda "Povijest"Za otvaranje nove stranice.

Na lijevoj strani zaslona vidjet ćete vezu do "Obriši podatke pregledavanja."Tomu također možete pristupiti tako da otvorite"postavke"I pomicanje do dna odjeljka s oznakom"privatnost i sigurnost.”

Povijest Google Chrome

U svakom slučaju, možda će vam trebati da promijenite vremenski okvir za brisanje i specifične vrste podataka kojih se želite riješiti..

Da biste što je moguće potpunije pokrili svoj trag, odaberite sve potvrdne okvire i postavite vremenski raspon kao "sve" ili "sve vrijeme".

Zatim prijeđite na složeniji zadatak uklanjanja povijesti pretraživanja koji nije pohranjen u vašem pregledniku.

Očisti povijest

Zašto Google pohranjuje vašu povijest?

Svoj povijest preglednika samo je mali dio staze podataka napuštate kad koristite internet.

Pohranjuje se lokalno, tako da ga brisanje štiti od hakera ili snajpera koji dobiju pristup vašem uređaju. Ali postoje tonovi podataka koji se pohranjuju na daljinu, posebno na Googleovim poslužiteljima. Ti bi poslužitelji trebali biti dobro zaštićeni od hakera. Ali to vjerojatno nije jedina prijetnja koja vas brine.

glavna svrha Googleove arhive je pomoć u stvaranju cjelovitijeg profila oglašavanja za tebe.

Google je tijekom godina postao napredniji u pogledu prikupljanja podataka, ali to i dalje nije jasno o tome koje se vrste podataka koriste da vam pokušam prodati stvari.

To je općenito sigurno pretpostaviti svi se vaši podaci koriste u neke manipulativne svrhe, ili bi mogao biti.

Ne govori se tko bi se mogao potruditi oko toga ili zašto. Ucjene i kazneni progon su mogući ako u vašoj povijesti ima ičega inkriminirajućeg.

Ako vam nešto od toga smeta, to ćete i htjeti riješi se što više podataka. Srećom, to je postalo lakše. A sada vam Google pruža i mogućnost odvajanja vaših privatnih podataka od usluga koje pružaju.

Opet ovo neće ih spriječiti da prikupljaju vaše podatke na prvom mjestu. Samo će ograničiti načine korištenja tih podataka.

Na nekoj razini informacije o vama i dalje će biti dostupne. Ali to će biti teže povezati ga sa svojim profilom. To je korak u pravom smjeru, iako nije dovoljno dobar za većinu ljudi svjesnih privatnosti. Da biste osigurali da vaši podaci ostanu privatni nakon brisanja, preporučujemo upotrebu usluge poputNordVPN da biste dalje ograničili podatke dostupne vašoj tražilici.

U nastavku ćemo detaljnije raspravljati o VPN-ovima.

Ostanite skriveni uz NordVPN

Preuzimanje vaše Google arhive

Ako želiš pogledajte kako izgleda vaš zapis o pretraživanju prije brisanja možete. Jednostavno idite na takeout.google.com, odaberite sve Googleove usluge i odaberite kako želite primiti arhivu.

Preuzmite Google podatke

Rezultat vas može šokirati. Jedan je pisac za novine Guardian preuzeo svoju arhivu i otkrio da je 5,5 GB.

Uključio je povijest pretraživanja sa svih uređaja koristio je s Google računom, plus GPS praćenje svih tih uređaja. Lako je podcijeniti koliko podataka tvrtka ima.

srećom, većinu toga možete izbrisati s računa. Nažalost, Google priznaje da i dalje može odvojeno "pohranjivati ​​aktivnosti radi sprječavanja neželjene pošte i zlouporabe te radi poboljšanja naših usluga."

Možete ih zaustaviti u pokušaju personalizacije vašeg online iskustva. Ali ti ne može ih spriječiti da tiho njuškaju na tebi osim ako sakrijte svoj identitet iza VPN-a.

Brisanje povijesti Google pretraživanja

Da biste očistili svoju povijest u bilo kojoj ili svim Googleovim uslugama, počnite tako da otvorite svoj Google račun.

Zatim upišete myaccount.google.com u svoj preglednik ili na njegov Google web stranicu kliknete avatar kliknite "Google račun." Do centra za račun možete doći i putem Gmaila ili neke druge Googleove aplikacije na svom pametnom telefonu.

Odatle, kliknite "Podaci & personalizacija” na lijevoj strani zaslona ili kliknite "upravljajte svojim podacima i personalizacijom”Na glavnoj stranici.

Pomaknite se prema dolje do okvir koji glasi "Aktivnost i vremenska traka" i kliknite ili dodirnite "Moja aktivnost."

Stranica Google računa

Na novom izborniku koji se pojavi na lijevoj strani odaberite opciju za "Izbriši aktivnost do ..." Baš kao i povijest preglednika, možete izbrišite svu Google povijest ili samo njezin dio.

Možete čak postaviti prilagođeni vremenski okvir ili izbrisati aktivnosti na nekim uslugama - poput YouTubea, ali ne i na drugima.

Google izbornik aktivnosti

Ako se želite riješiti svega, odaberite "cijelo vrijeme" pod, ispod "izbriši po datumu." Budi siguran "svi proizvodi" je odabran na nižoj liniji. Zatim kliknite "izbriši.”

Izbrišite Google aktivnost

Kontroliranje pohrane aktivnosti

To je sve što je u procesu brisanja. Ali prije nego što napustiš stranicu, možda želite i vi ograničite vrste podataka koje Google povezuje s vašim računom u budućnosti.

Ako se vratite na "Podaci i personalizacija" vidjet ćete a okvir s oznakom "kontrole rada". To će pokazati nekoliko postavki poput "povijest lokacija.” Ako je status unosa "uključen", možete ga zaustaviti.

Kontrole Google aktivnosti

Možeš naći još više opcija na stranici "moja aktivnost", klikom "Druga Google aktivnost" na lijevom izborniku.

Odatle možete vidjeti i izbrisati prethodne komentare na YouTubeu, odgovore koje ste mogli dati Googleovim anketama i još mnogo toga. I klikom na "postavke oglasa,Otkrit ćete mogućnost za isključite "personalizacija oglasa".

Google ostale aktivnosti

Personalizacija oglasa također se može uključiti i isključiti iz opcije "stranica s podacima i personalizacijom."Ispod tog okvira vidjet ćete da vam Google to dopušta "Preuzmite, izbrišite ili napravite plan za svoje podatke."

Pomoću ove usluge možete recite Googleu da izbriše vaš račun ako ga prestanete koristiti na određeno vrijeme. Ali, nažalost, da biste koristili ovu uslugu, vi mora Googleu dati svoj telefonski broj.

Čuvajte Google arhivu čistom s VPN-om

Možete li vjerovati Googleu da će izbrisati vaš račun nakon što umrete? Možete li im čak vjerovati da će se stvarno riješiti vaših podataka kad kliknete "izbrisati„? Vjerojatno ne. Pa čak i ako biste mogli, Google nije jedino zbog čega morate brinuti.

Postoje i drugi koraci koje morate poduzeti kako biste u potpunosti zaštitili svoju internetsku privatnost. I ono najvažnije je započeti s korištenjem VPN-a.

Usluge poput NordVPN uštediće vas problem redovitog brisanja Google arhive.

Prikrivanjem izvora vaše aktivnosti ograničavaju sposobnost tvrtke da razvije profil na vama. A u isto vrijeme i oni štititi vas od stalno rastućeg popisa mrežnih prijetnji. Neke od tih prijetnji samo su prirodni dijelovi vašeg mrežnog iskustva dok ne instalirate VPN.

Čak je i tvoj davatelj internetskih usluga pohranjuje vlastite zapise onoga što radite na mreži. I naravno, tvrtke poput Facebooka napredovati pri skupljanju podataka. Bilo kakve interakcije imate s tim tvrtkama mogao biti ranjiv na hakiranje na oba kraja.

Ali prikrivanjem vlastitog identiteta pomoću VPN-a možete baciti i oglašavače i hakere na trag.

Kad god tražite informacije s interneta, a VPN će slati zahtjeve putem vlastitih poslužitelja. Informacije vam se tada vraćaju na isti način.

Googleu i drugima, čini se da zahtjev dolazi izravno s VPN poslužitelja. Pa čak i ako ste prijavljeni na svoj Google račun, oni neće moći reći koji uređaj koristite ili gdje se nalazite.

Takva privatnost može imati velike koristi. Ako ste preuzeli arhivu Google aktivnosti, vidjeli ste koliko podataka Google ima o vama. Divovske tvrtke prate svaki vaš korak na mreži. Možete im reći da obrišu vaše otiske, ali oni će uvijek voditi evidenciju.

Jedini način postizanja stvarne privatnosti jest sprječavanje da vas prvo prate. I jedini način za to je s VPN-om. Da biste saznali više o tome zašto su VPN-ovi tako presudni, prijeđite na naš vodič za novace.

Ostanite skriveni uz NordVPN

Možda ti se također svidi:

  • Najbolje pregledane i usporedjene VPN usluge
  • Najbolji i najgori blokatori oglasa
  • Deset najboljih web stranica za torente
Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me