Kako izbrisati spremljene lozinke u Chromeu i svim preglednicima


Ako želite lopove držati podalje od privatnih podataka, presudno je koristite jake i jedinstvene lozinke za svaki vaš mrežni račun.

Slabe se lozinke lako pamte, ali jednako lako je probiti. Čak snažne zaporke rizik su ako se iste koriste za više računa (upotreba serijske lozinke) - ako haker probije tu lozinku, svi će se vaši računi odmah razotkriti.

Međutim, prisjećanje desetaka različitih jakih lozinki u najboljem je slučaju gnjavaža, a u najboljem gotovo nemoguće. Pa kad vaš nudi preglednik kako bi ih spremio za vas može osjetiti nevjerojatnu uštedu vremena - ali je li to sigurno?

Ukratko, ne. Upravo ste stavili sve svoje lozinke na dohvat ruke svima koji dobiju pristup vašem uređaju.

Tako kako brišete lozinke koje je vaš preglednik već spremio? I kako ostati bez interneta bez trošenja svoga vremena na memoriranje složenih novih lozinki?

Naš detaljni vodič pokazat će vam kako:

  • izbrišite sve spremljene lozinke iz bilo kojeg preglednika
  • testirajte svoje lozinke kako bi bili sigurni da su snažni
  • generirati nove sigurne lozinke

Čak ćemo vam i dati savjeti za pamćenje snažnih lozinki bez njihovog pohranjivanja!

Zašto biste trebali izbrisati svoje spremljene lozinke

Kada spremite svoje lozinke u preglednik, vi radite hakerski posao za njih. Ako netko dobije pristup vašem pregledniku putem hakiranja ili krađe vašeg uređaja, imat će ga trenutni pristup svim vašim mrežnim računima, od društvenih medija do bankovnih računa.

Zato je, koliko god primamljivo bilo izbjeći izazov pamćenja snažnih lozinki, ako ste spremili lozinke u preglednik, trebali biste ih odmah izbrisati.

Na još veći rizik ako vaš preglednik sinkronizira s vašim mobilnim uređajima. Ako vam netko ukrade telefon, imat će pristup spremljenim podacima za prijavu za svaku web lokaciju koju koristite na bilo kojem uređaju.

Čak i ako ne spremite sve svoje lozinke, haker može dobiti puno informacija iz zaporki koje pohranjujete - posebno ako iste ili slične lozinke koristite za više računa.

Što ako vaš preglednik sprema vaše lozinke već mjesecima ili čak godinama? To možda će izgledati da će njihovo brisanje potrajati zauvijek, ali zapravo je jednostavno i traje samo nekoliko minuta. Jednostavno slijedite naš brzi vodič u nastavku za preglednike koje koristite.

Kako izbrisati spremljene lozinke: Vodič po korak

Bez obzira jeste li početnik ili pametni internetski profesionalac, možete izbrišite sve spremljene lozinke iz preglednika i dobit ćete svjež i siguran početak za vaše pregledavanje u samo nekoliko jednostavnih koraka.

Savjet stručnjaka: U većini preglednika popis spremljenih zaporki sadrži an mogućnost za prikaz lozinki (bilo ikona oka ili stvarne riječi "prikaži lozinke"). Ovo je veliki razlog zašto je tako opasno spremanje lozinki! Međutim, klikom na opciju prije nego što izbrišete lozinke omogućit ćete da zabilježite bilo koje lozinke koje se morate prisjetiti.

Krom

1. Kliknite gornje tri točke u gornjem desnom kutu prozora preglednika i odaberite postavke. Alternativno, kliknite na Krom na traci izbornika i odaberite Opcije ili Postavke pristupiti postavke.

obriši spremljene lozinke krom (1)

2. Na stranici Postavke, ispod narod, kliknite na Lozinke. (Pogledajte bilješku u nastavku za starije verzije Chromea.)

obriši spremljene lozinke krom (2)

Napomena: Ako koristite an starija verzija Chromea, umjesto toga ćete se pomaknuti prema dolje i kliknuti na Napredne postavke. Zatim se pomaknite na Lozinke i obrasci i kliknite Upravljanje lozinkama.

obriši spremljene lozinke krom (3)

3. Kliknite na okomite tri točke uz svaku lozinku koju želite izbrisati i odaberite Ukloniti. Ponovite ovaj korak za sve zaporke i gotovi ste!

obriši spremljene lozinke krom (4)

Firefox

1. U svom pregledniku kliknite na Firefox izbornika i odaberite Opcije ili Postavke. Također možete pristupiti Opcije / Postavke klikom na skup od tri trake u gornjem desnom kutu prozora preglednika.

obriši spremljene lozinke krom (5)

2. Odaberite Privatnost & sigurnosti.

obriši spremljene lozinke krom (6)

3. Kliknite na Spremljene prijave.

obriši spremljene lozinke krom (7)

4. Označite svoje lozinke pojedinačno i kliknite Ukloniti, ili samo kliknite Ukloniti sve da biste ih izbrisali odjednom. To je to!

obriši spremljene lozinke krom (8)

Safari

1. Kliknite na Safari na traci izbornika i odaberite Postavke ... iz padajućeg izbornika.

obriši spremljene lozinke krom (9)

2. Kliknite gumb Lozinke kartica.

obriši spremljene lozinke krom (10)

3. Poništite potvrdu Automatsko popunjavanje korisničkih imena i zaporki, a zatim kliknite Ukloniti sve. Možete i istaknuti pojedinačne lozinke i ukloniti ih jednu po jednu. Kad vidite prazan prozor, gotovi ste!

obriši spremljene lozinke krom (11)

Internet Explorer

1. Odaberite postavke (ikona zupčanika u gornjem desnom kutu prozora preglednika), a zatim kliknite Internet opcije.

obriši spremljene lozinke krom (12)

2. Pod Općenito pronađite karticu Pretraživanje odjeljak povijesti i kliknite gumb Izbrisati… dugme.

obriši spremljene lozinke krom (13)

3. U dijaloškom okviru potvrdite okvir pokraj Lozinke. NAPOMENA: Sljedećim ćete korakom izbrisati sve provjerene podatke, kao što su povijest pregledavanja ili kolačići, stoga to svakako pripazite poništite potvrdne okvire pored stavki koje ne želite izbrisati.

obriši spremljene lozinke krom (14)

4. Kliknite Izbrisati, i onda primijeniti. Spreman si!

Microsoft Edge

S Microsoft Edgeom možete koristiti mnoge iste operacije u kojima ste navikli u Exploreru, ali postoje i neki zgodni novi prečaci. Evo metode za brisanje spremljenih zaporki na MS Edgeu pomoću koraka sličnih gore navedenim za Chrome.

  1. Kliknite tri horizontalne točke (...) u gornjem desnom kutu prozora preglednika, a zatim postavke. Ili odaberite Vise akcije i onda postavke.
  2. Klik Napredne postavke, i onda Upravljajte mojim spremljenim zaporkama.
  3. Odaberite ikonu pored svake zaporke da biste je izbrisali. Kad to učinite za svaku lozinku, kliknite Sastavljeno. Vaše su lozinke sigurne!

Opera

1. Odaberite stranicu sa svoje brzog biranja Jednostavno postavljanje.

obriši spremljene lozinke krom (15)

2. Pomaknite se prema dnu i kliknite Idite na postavke preglednika.

obriši spremljene lozinke krom (16)

3. Na dnu stranice postavki kliknite Napredna, a zatim se pomaknite dolje do Lozinke i obrasci. Zatim kliknite na Lozinke.

obriši spremljene lozinke krom (16)

4. Kliknite na okomite tri točke uz svaku lozinku i odaberite Ukloniti. To je to! Jednostavno ponovite ovaj korak sve dok sve vaše lozinke ne budu izbrisane.

obriši spremljene lozinke krom (18)

Kako stvoriti jake lozinke i držati ih na sigurnom

Sada kada ste očistili sve spremljene zaporke iz preglednika, treba vam način stvorite snažnu, jedinstvenu lozinku za svaki od svojih računa. Trebat će vam i sustav koji će ih pamtiti sve! Evo nekoliko savjeta naših stručnjaka.

Koristite generator lozinki

Stvaranje jake lozinke nije lako. Naš mozak voli uzorke, a hakeri traže te uzorke kada pokušavaju provaliti lozinke. Za potpunu sigurnost, pomoću našeg besplatnog generatora zaporki stvorite sigurne lozinke koje je gotovo nemoguće probiti ili pogoditi.

Svaku lozinku možete prilagoditi na temelju zahtjeva te web stranice (npr. Neke web stranice ne dopuštaju posebne znakove) ili brzo generirati slučajnu, sigurnu lozinku za zaštitu svojih podataka.

Naravno, što je zaporka slučajnija, to je teže zapamtiti. Internetske usluge šifriranja i pohrane lozinki definitivno su sigurnija opcija od pohrane lozinki na pregledniku, ali one još uvijek uključuju rizik: svaki haker koji dobije pristup tom jednom računu može se odmah prijaviti na sve svoje druge račune.

Ako morate pohraniti svoje lozinke, koristite olovku i papir, radite kodirane bilješke, a ne ako je moguće zapisati pune lozinke i držite te bilješke na sigurnom mjestu daleko od vašeg računala. Pomaknite se prema dolje za trik da biste lakše upamtili lozinke za slanje!

Pridržavajte se pravila

Ako odlučite stvoriti vlastite lozinke, sjetite se sigurne lozinke:

  • ima najmanje 12 znakova
  • uključuje kombinaciju brojeva, simbola i slova
  • nije niti jedna riječ pronađena u rječniku
  • ne oslanja se na očigledne zamjene slova - na primjer, d0g umjesto na psa

Evo dobre vijesti: Postoji način da se doda neka metoda ludilu i pružite svom sjećanju pomoć!

Koristite algoritam za stvaranje lozinke

Ovo je stvarno korisno način generiranja lozinki otpornih na hakiranje i vraćanja u memoriju. Umjesto da svaku lozinku razvijete ispočetka, vi razvijate sustav - ali onaj koji će vam imati smisla. Evo jednog primjera.

Započnite s baza dviju nepovezanih riječi. Na primjer, ako je ime vašeg psa Jax, možete upotrijebiti dvije riječi Jax i kormilo (drugu riječ smo odabrali nasumično iz rječnika).

Recimo da Jack ima 5 godina. Stara formula "pasjih godina" pretvorila bi je u 7 X 5 = 35 ljudskih godina. Pomiješajte ovaj broj zajedno s vaše dvije riječi da biste dobili nešto poput jA3xRu5dDer. Sada, testirajte snagu svoje lozinke pomoću našeg besplatnog alata.

Alat nam kaže da je ova lozinka odlična, ali možete je još više poboljšati simbolom ili dva ako želite - jA3x% Ru5 + dDer. Sada ovu lozinku možete malo promijeniti za svaku web lokaciju koju koristite dodavanje identifikatora u vezi s tom web stranicom.

Samo izbjegavajte korištenje očiglednih kombinacija slova, poput FA ili FB za Facebook. Možete upotrijebiti treće i posljednje slovo naziva web stranice (C i O za Facebook) i poslati sendvič svoje osnovne lozinke između njih. Dakle, za Facebook ćete imati, cjA3x% Ru5 + dDerO.

Sad imaš sjajne lozinke i zapravo ih se možete sjetiti! Međutim, imajte na umu da ipak preporučujemo korištenje potpuno jedinstvene i slučajne zaporke za ultraosjetljive podatke poput vaših bankovnih računa.

Prebacite se na provjeru u dva koraka

Pređite na provjeru u dva koraka na svim računima koji to podržavaju. Pomoću ove značajke poslat ćete vam kôd za jednokratnu upotrebu putem e-pošte, teksta ili glasovnog poziva prilikom svake prijave.

Trebat ćete potvrditi svoj identitet unosom koda prije nego što steknete pristup svom računu. To traje nekoliko trenutaka, ali dobro je to vrijedno jer će sustav odmah upozoriti vas kada netko pokušava provaliti u vaše račune.

Koristite VPN

Koliko god bili snažni, postoje i dalje postoji rizik da bi haker mogao presresti vaše lozinke kada ih vaš uređaj pošalje na web mjesta. Opasnost je posebno velika ako koristite javni wi-fi.

VPN (virtualna privatna mreža) štiti sav vaš internetski promet pomoću vojnih protokola šifriranja koji učini vaše podatke (uključujući zaporke) nečitljivim svima koji ga pokušaju ukrasti.

Spajanjem vas preko sigurnog tunela s udaljenim serverom, a VPN maskira vašu IP lokaciju, čineći vas potpuno anonimnim na mreži. Promjena prividne lokacije omogućuje vam i to zaobići cenzuru i geoblokiranje dobiti siguran i neograničen pristup internetu bilo gdje.

Sažetak

Ne morate uzimati prečace pomoću slabih lozinki ili digitalnim pohranjivanjem zaporki. Slijedeći gore navedene korake, možete očistiti spremljene lozinke iz preglednika za dobro i zamijeniti ih snažnim lozinkama kojih ćete se zapravo sjetiti.

Da biste podigli svoju sigurnost na novu razinu, upotrijebite a visoko ocijenjeni VPN koji vaše lozinke drži iz ruku čak i najboljih kradljivaca podataka. A za još sjajnih savjeta naših stručnjaka kako biti sigurni dok surfate, potražite naš cjeloviti vodič za zaštitu vaše privatnosti na mreži.

Ocjena davatelja naših ocjena Ocjena korisnika
Izbor urednika 5.0 / 5
Pročitajte recenziju
Saznaj više Započnite >> Posjetite web mjesto
2 4.9 / 5
Pročitajte recenziju
Saznaj više Započnite >> Posjetite web mjesto
3 4.8 / 5
Pročitajte recenziju
Saznaj više Započnite >> Posjetite web mjesto
4 4.8 / 5
Pročitajte recenziju
Saznaj više Započnite >> Posjetite web mjesto
5 4.7 / 5
Pročitajte recenziju
Saznaj više Započnite >> Posjetite web mjesto
Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me