Интервју: Арне Мохле Тутаноте о шифрираним предностима е-поште


Базирано на Хановеру у Немачкој, Тутанота је шифрирана услуга е-поште отвореног кода, од краја до краја. То значи да су текст, прилози и контакти заштићени неким најмоћнијим стандардима шифрирања од стварања све до испоруке. Помоћу ове иновативне услуге корисници могу сигурно да управљају поверљивим разменама е-поште, чак и ако прималац користи старински Гмаил. А да ли смо поменули да су његове основне услуге бесплатне?…

тутанота шифрована адреса е-поште

У интервјуу испод, Арне Мохле, суоснивач & Програмер из Тутанота, разговара са нама о предностима шифрованог е-маила и његовој улози у заштити личне приватности данашњих корисника интернета.

Contents

Питања у вези са шифрованим порукама е-поште и Тутанота услугама:

Реците нам нешто о позадини Тутаноте. Како се сервис развијао и која је његова мисија?

Ми у Тутаноти верујемо да свако треба максимално да заштити своју приватност. То је наше основно људско право и ако агенције с три слова то не поштују, морамо вратити своју приватност на једини могући начин: шифрирањем.

тутанота шифрована адреса е-поште

Ваше име је комбинација латинских речи која у преводу значи "сигурна порука". Опишите своју корисничку базу. Ко највише користи безбедне поруке Тутаноте?

Сви који су заинтересовани за приватност, заиста. Све више и више људи разумије да велике компаније попут Гооглеа и Фацебоока користе своје податке и зарађују са њима. Верујемо да ово треба престати. У Тутаноти су сви подаци шифрирани тако да им нико осим корисника не може приступити. Тако видимо будућност интернета: сигурну и приватну.

Ваша услуга чини шифровану адресу е-поште једноставном за употребу као Гмаил. Опишите неколико избора које сте учинили да ово пријатељство постане стварност.

Изградили смо систем који подразумевано користи шифровање. Корисник ни не примећује да су његови подаци сигурно шифровани, па је зато тако једноставно. То радимо тако што шифрирамо кључеве корисника за шифровање са њиховом лозинком за пријаву. Молимо све наше кориснике да чувају своју личну лозинку јер нико нема приступ њој. Не можемо је поново ресетовати. Ако бисмо могли, могли бисмо добити приступ поштанским сандучићима наших корисника, али управо то мора бити немогуће да би услуга шифровања била заиста сигурна.

Где видите највећу претњу приватним подацима неке особе: репресивне владе које пукну шифру или крађу лозинке / идентитета?

Видимо другачије: Не штитимо наше приватне податке зато што постоји претња, већ зато што је наше људско право да приватну комуникацију држимо са мојим пријатељима, са породицом или са мојом банком приватном - било да је лицем у лице -фаце или он-лине нема разлике овде.

Недавно сте покренули кампању за промоцију и продају УнаПхоне Зенитх, који се наплаћује као „први заиста приватни и сигурни“ паметни телефон. Због чега је овај телефон толико посебан?

Долази са сопственим ОС-ом који не дозвољава праћење. На примјер, не покреће никакве Гоогле услуге или сјеновите апликације које би могле пратити њиховог корисника. Нажалост, наш се паметни телефон претворио у личне уређаје за праћење који све време непрестано шаљу податке трећим лицима - углавном без да то примећујемо. УнаПхоне Зенитх чини супротно. Не преноси податке другима, али вашу комуникацију, локацију и све остало чува приватним.

тутанота шифрована адреса е-поште: зенит телефон

Питања која се тичу личне приватности

Ваш развојни тим страствено говори о потреби за приватношћу као камен темељац демократије. Пошто нудите бесплатну услугу отвореног кода, да ли је фер рећи да је та страст оно што вас покреће напред?

Баш тако. Наравно да нам је потребно плаћање премиум корисника да бисмо покренули нашу услугу, али највећи трошак је наш развојни тим, а не серверски простор. Због тога желимо да сви користе наше бесплатне услуге. Бруце Сцхнеиер је једном рекао: „Сваки пут када користимо шифрирање штитимо некога коме је потребна да остане жив.“ Са Тутанотом желимо да милиони људи користе шифровање тако да репресивним владама постаје превише тешко да прате новинаре, звиждаче и многе друге.

С друге стране спектра, многи људи мисле да моћни алати за приватност - попут шифрирања од почетка до краја - помажу криминалцима и терористима више него што помажу обичним грађанима. Бринеш ли због овога??

Не. Најновији терористи су већ били познати властима, али они нису успели да их спрече.

Ваша веб локација и Твиттер феед спомињу неколико примера репресивних режима прошлости (Гестапо, Стаљинов СССР, Мусолинијева Италија) и садашњости (Путинова Русија, Северна Кореја и Сирија) као примере онога што се може догодити у будућности. Да ли кодирану е-пошту видите као одбрану прве линије против таквих режима?

Да. Супротне странке у таквим режимима суочавају се са бројним потешкоћама. Они морају бити у могућности да комуницирају приватно.

По вашем мишљењу, који ентитет / организација доводи у питање више приватност неке особе: интернетски дивови попут Гоогле-а и Фацебоока или владе?

За просечну особу то су дефинитивно Гоогле и Фацебоок. Али пошто никада не знате ко ће доћи на власт у будућности - само се сетите да је Хитлер изабран на демократски начин - владе могу бити много опасније за многе људе који тренутно чак ни не мисле да је то могуће.

Напријед, како видите да се Тутанота улога развија у борби за личну приватност?

Желимо свима пружити могућност да своје приватне податке чувају као приватне. Е-пошта овде је тек почетак. Желимо да наш сервис прерасте у потпуно шифровану платформу која корисницима омогућава комуникацију на многим нивоима. На пример, планирамо да развијемо потпуно шифрирани календар тако да можете сигурно делити састанке, а да о томе не обавештавате треће стране попут Гооглеа..

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me