Интервю с автори на Bitcoin и Blockchain Security – Без включена глава!


Какви предизвикателства трябва да бъдат решени, за да може да се вярва на криптовалутите и да се прилагат като основни платежни системи?

Сигурността очевидно е най-същественото предизвикателство, пред което е изправена общността на биткойн. Ако искаме криптовалутата да се превърне в основна платежна система, трябва да гарантираме пълна издръжливост към атаки на мрежи и атаки на консенсус.
Второто предизвикателство е, разбира се, неприкосновеността на личния живот. Биткойнът може да е отворена и прозрачна система, но въпреки това трябва да се гарантира поверителност на транзакциите по всяко време.
Третото предизвикателство е отчетността. Как да „наказваме“ недобросъвестни възли в анонимна, без разрешение отворена система?

Четвъртото предизвикателство е представянето, което е основно. Въпреки значителен напредък, мащабируемостта на системата и производителността са все още основно предизвикателство, което трябва да бъде преодоляно, за да се гарантира широкомащабно приемане на блокчейн парадигмата. В момента съществуващите блокчейн технологии не могат да съответстват на ефективността или транзакционния обем на конвенционалните методи на плащане. За сравнение, блокчейнът на Bitcoin обработва максимум 7 транзакции в секунда, докато Visa например обработва 47 000 транзакции в секунда. Биткойнът има дълъг път в това отношение.

Нещо повече, разработването на блокчейн платформи, които могат ефективно да мащабират голям брой участници, без да нарушава разпоредбите за сигурност и поверителност на системата, остава неясна. Надяваме се само, че констатациите, наблюденията и поуките, съдържащи се в нашата книга, могат да предизвикат допълнителни изследвания в тази област.

Написването на книга не е лесна задача - какво ви мотивира да искате да отделите време и енергия, необходими за проект като този?

За първи път бяхме представени с Bitcoin през октомври 2011 г. По това време и Ели, и аз провеждахме нашите докторантурни изследвания в ETH Цюрих. Чехме няколко статии в медиите, в които се споменава Биткойн и бяхме доста любопитни за основната система. Конкретна статия привлече вниманието ни по това време: биткойните бяха приети като начин на плащане в ресторант за бързо хранене в Ню Йорк. Не бяхме изненадани от факта, че хората използват биткойн за реални плащания; Изненадата ни беше главно, че Bitcoin - в който транзакция отнема почти час, се потвърждава - беше използван за обработка на бързи плащания! Решихме да напишем документ, който да предупреди общността за такова използване на биткойн; в нашия документ показахме как двойните разходи в биткойн могат лесно да се реализират в мрежата за непотвърдени транзакции.

По това време купихме 10 биткойни с 5 швейцарски франка и си спомням, че си мислех: „Тези биткойни са наистина скъпи.“ Иска ми се да знаехме по-добре тогава! Нашата книга беше публикувана на ACM CCS 2012, която е една от най-престижните конференции за компютърна сигурност в света. Освен това предложихме противодействие, за да позволим бързи плащания с минимален риск от двойно изразходване, което в крайна сметка беше интегрирано в Bitcoin XT.

От този момент нататък ние се задълбочихме в изследването на биткойн и публикувахме 8 допълнителни документа, които се появиха на най-добрите места за сигурност; Изненадващо за всички нас, първите няколко реда в нашите въведения се промениха от „Биткойн получава значително внимание в общността“ на: „Биткойн е получил повече приемане, отколкото всяка друга дигитална валута, предложена до момента“.

Пет години по-късно решихме, че е време да споделим нашия биткойн опит и различните уроци, които научихме, с по-широка аудитория. Ето защо решихме да публикуваме Bitcoin и Blockchain Security.

Има много информация за биткойн и блокчейн. Защо хората трябва да инвестират в закупуването на книгата?

Е, в книгата ние преглеждаме, детайлизираме и анализираме разпоредбите за сигурност и поверителност на биткойн и неговия основен блокчейн, като всъщност заснемаме 8 години задълбочени изследвания по тези теми. Нашите приноси надхвърлят обикновения анализ на отчетените уязвимости на Bitcoin. Например, ние описваме и оценяваме редица противодействия за възпиране на заплахите за системата, някои от които вече са включени в системата.

Биткойнът е разклонен многократно с цел да настрои консенсуса, например - времето за генериране на блокове и хеш функцията и параметрите на мрежата (например размера на блоковете). Например Litecoin и Dogecoin, най-известните вилици на Bitcoin, намаляват времето за генериране на блока от 10 съответно на 2,5 и 1 минута. Като такива, нашите резултати в тази книга не се ограничават само до биткойни, но се прилагат еднакво до редица алткойни, които по същество са клонинги или вилици на изходния код на Bitcoin. Доколкото ни е известно, тази книга се очертава като най-пълния и подробен анализ на разпоредбите за сигурност и поверителност на Bitcoin и на свързаните с него клонове / варианти.

Опитахме се да възприемем цялостен подход за покриване на сигурността и неприкосновеността на личния живот през целия жизнен цикъл на разхода на монети в системата. Разкрихме важни въпроси като сигурността на потвърждаването на транзакции в системата, справедливостта на процеса на добив, поверителността на потребителите, сигурността на биткойн портфейли, мрежовите атаки, сигурността и поверителността на леките клиенти, наред с други..

Акцентът ни беше върху документирането на уроците по сигурността, които научихме през 8 години проучвания. Ние също се опитахме да отговорим на важните въпроси, които се появиха по време на нашето изследване, както е подробно описано в първата глава под вас, както и на някои от по-големите въпроси, свързани с криптовалутите като цяло..

Кой ще се възползва най-много от четенето на Bitcoin и Blockchain Security? На кого искате да го прочетете?

(Смее се) Надяваме се, че всички ще го купят! Наистина тази книга е предназначена най-вече за компютърни учени / инженери и експерти по сигурността. Ако се интересувате от биткойн и имате общи познания по компютърни науки, тази книга ще ви научи на всичко, което трябва да знаете за разпоредбите за сигурност и поверителност на Bitcoin.

По-долу е първата глава на Bitcoin и Blockchain Security, която авторите любезно се съгласяват да споделят с читателите на vpnMentor.

Пълната версия на книгата може да бъде намерена на уебсайта на къщата на Artech.

Глава 1

Въведение
С публикуването на бялата книга за биткойн през 2008 г. и последващата доставка на първо въвеждане на прототип на биткойн 2 месеца по-късно, индивидът или групата зад псевдонима „Сатоши Накамото“ успя да създаде нов клас децентрализирана валута. За разлика от предишните предложения за електронни пари, това предложение беше доста ясно, обяснено в сбита бяла книга, съдържаща 8,5 страници с една колона, и разчита на основни криптографски конструкции, като хеш-функции и цифрови подписи. Освобождаване на доказателството за изпълнение на концепцията
на Bitcoin малко след разпространението на бялата книга беше изключително навременна и важна за последващия растеж на Bitcoin. Работното внедряване потвърди, че за разлика от предишните предложения, системата е очевидно изпълнима / работеща и мащабира до голям брой възли. Реализацията с отворен достъп също беше отличен призив за разработчиците да поддържат и подкрепят растежа на системата.

Дизайнът на Bitcoin предложи на света обещание за евтина децентрализирана и анонимна валута. Основната идея на Bitcoin е проста. Системата позволява на две или повече страни да обменят финансови транзакции, без да преминават през посредници (като банки или платежни процесори). Тези транзакции са валидирани колективно в партньорска мрежа от всички потребители. Това не само премахва необходимостта от централизиран контрол (например от банки), но и намалява разходите за извършване на транзакции (на национално и международно ниво). Помещението за лекота на използване и анонимност също бяха привлекателни характеристики на оригиналния дизайн; Bitcoin не изисква от потребителите да регистрират своята самоличност / идентификационни данни, нито изисква от тях да попълват безкрайни формуляри, за да създадат акаунт. По-важното е, че потребителите на биткойн биха могли да работят с псевдоними - без изобщо да разкриват истинската си идентичност.

Дизайнът на Bitcoin разчита на умело и добре стимулирано сътрудничество между потребителите в мрежата. А именно, връстниците в мрежата трябва да получават и валидират всички излъчени транзакции - независимо от съответното географско местоположение. Колегите потвърждават транзакциите на блокове, като решават изчислителен пъзел. Трудността на пъзела се динамично коригира въз основа на изчислителната мощност в мрежата и тези връстници, които успеят да разрешат пъзела (и следователно потвърждават транзакции), се възнаграждават финансово. Подобно разчитане на компютърни пъзели е ефективен механизъм за осигуряване на децентрализирана услуга за отпечатване на времето в мрежата и ефективно възпиране на атаките на Sybil, при което потребителите създават няколко фалшиви идентичности с надеждата да увеличат предимството си в отворената мрежа. А именно, гласуването или въздействието, което тези потребители проявяват в мрежата, не зависи от броя на техните акаунти, а е тясно съчетано с наличната им изчислителна мощ. Този умен дизайн беше достатъчен, за да привлече достатъчно сцепление и участие в Bitcoin в цялата общност.

 • Кодът на биткойн с отворен източник иска участието на квалифицирани разработчици, които са заинтересовани да постигнат незабавно въздействие в общността. Техният принос към биткойн кода ще се отрази в официалните версии на биткойн клиент, което ще се отрази на опита на всички потребители на Bitcoin.
 • Потребителите бяха помолени да участват съвместно в потвърждаването на финансовите транзакции; освен че са участвали активно участие на потребителите в регулирането на екосистемата на Биткойн, няколко потребители видяха в Биткойн нов начин да инвестират изчислителната си мощ и да събират незабавни финансови възвръщаемости.
 • Биткойн привлече значителен брой потребители, които търсят убежище в перспективите за анонимност на възникващата цифрова валута. Това вероятно обяснява защо първите осиновители на биткойн се смятат за замесени в незаконни дейности и спорни бизнеси.

Тези факти осигуриха бърз растеж на биткойн общността, въпреки подозрителното изчезване на основателя на биткойн Сатоши Накамото, малко след излизането му. Редица доклади твърдят, че това изчезване е резултат от нарастващото приемане на системата. До момента на писането обаче няма факти, които да подкрепят тези твърдения.

Бързият растеж на системата обаче беше скептично приет само от финансовия сектор и от научноизследователската общност. Производителите на финансови пазари бяха скептично настроени към устойчивостта на биткойн, предвид липсата на регулации и законодателства. Освен това изследователите критикуваха липсата на управление в биткойн, основния икономически модел и разпоредбите за сигурност и поверителност на системата. Последната точка получи значително внимание в различни академични общности за компютърни науки; в литературата са представени значителен брой докладвани атаки, като нападения с двойно харчене, атаки срещу затъмнение, егоистични атаки за минно дело, както и задълбочени анализи, критикуващи липсата на разпоредби за поверителност в системата.
Независимо от това, въпреки продължаващата критика на изследванията и значителния брой отчетени атаки срещу системата, биткойнът нарасна, за да стане свидетел на по-широко приемане и внимание, отколкото всяка друга дигитална валута, предложена до момента. Към момента на писането, Bitcoin държи най-големия пазарен дял сред всички съществуващи цифрови валути, с пазарна капачка от няколко милиарда щатски долара. Има и множество бизнеси, платформи за обмен и банки, които в момента са изградени около биткойн екосистемата.

Една от (много) причини, които доведоха до устойчивостта на биткойн системата, беше способността на разработчиците да асимилират резултатите от научните изследвания от общността на сигурността и да ги интегрират бързо в разработването на освободени клиентски реализации. Тази стратегия вероятно е спасила общността на биткойн от широк спектър от атаки и заплахи, които определено биха осакатили растежа на биткойн. Това доведе и до неявно партньорство между различни изследователи, работещи по анализиране и обезпечаване на Bitcoin и общността за развитие на Bitcoin. Най-
непосредственият резултат е, че няколко от противодействащите мерки, предложени от изследователската общност, са били ефективно интегрирани в официалните издания на биткойн клиенти.

Независимо от това, няколко предизвикателства пред сигурността остават пред Биткойн и изглежда, че има силно несъгласие в общността и сред основните разработчици на биткойн относно необходимите стратегии за поддържане на растежа на системата. Тези дебати бяха предизвикани предимно от дискусии за разширяване на размера на блоковете на Bitcoin. По-конкретно, подмножество на основните разработчици подкрепиха увеличаването на размера на блока над ограничението по подразбиране от 1 MB, за да се справят по-добре с растежа на мрежата, докато останалите разработчици се противопоставиха на подобен ход от страх от промяна / влошаване на текущата динамика на мрежата. Този голям дебат доведе до излизането на разработчиците, които подкрепяха увеличаването на максималния размер на блока - ход, който мнозина смятат за начало на спада на нововъзникващата валута.

В тази книга не се занимаваме да допринасяме за дебата за най-добрите стратегии за поддържане на растежа на системата, нито планираме да участваме в полза на някой от съществуващите вилки за биткойн (Bitcoin core, Bitcoin classic, Bitcoin XT) , нито целим да предложим / мотивираме някакви конкретни промени в мащабируемостта на основната биткойн система. Определено не желаем да допринасяме за спекулациите за бъдещето на валутата. Нашето мнение (което няколко други изследователи в общността също споделят) е, че експериментът с биткойн явно е успял. Основаваме това мнение на факта, че никое друго предложение за цифрова валута - освен биткойн - не издържа на теста на времето; Bitcoin поддържа повече от 9 години работа. А именно, никое друго предложение за дигитална валута - освен биткойн - не е станало свидетел на такова масово приемане от потребители / доставчици / бизнеси.

Това масово приемане на биткойн наистина подхранва иновациите и в момента има над 500 алтернативни блокчейна - повечето от които са прости варианти на биткойн. Биткойн представи ключова технология и скрит потенциал в системата, блокчейн. В действителност, blockchain позволява транзакции и всякакви други данни да бъдат сигурно съхранявани и проверявани, без да е необходим нито един централизиран орган. Обърнете внимание, че общността е била в търсене на мащабиран разпределен консенсус протокол от доста време.

В тази книга ние преглеждаме, детайлираме и анализираме разпоредбите за сигурност и поверителност на биткойн и неговия основен блокчейн - ефективно улавяйки 8 години задълбочени проучвания по тези теми. Нашите приноси надхвърлят обикновения анализ на отчетените уязвимости на Bitcoin; а именно ние описваме и оценяваме редица противодействия за възпиране на заплахите за системата - някои от тях вече са включени в системата. Спомнете си, че биткойнът е изпращан няколко пъти, за да прецизира консенсуса (т.е. времето за генериране на блокове
и хеш функцията) и мрежовите параметри (например размера на блоковете).

Например Litecoin и Dogecoin - най-известните вилици на Bitcoin - намаляват времето за генериране на блокове от 10 съответно до 2,5 и 1 минута. Като такива, резултатите, отчетени в тази книга, не се ограничават само до биткойн, но се прилагат еднакво за редица алткойни, които по същество са клонинги / вилици на изходния код на Bitcoin. Доколкото ни е известно, тази книга се очертава като най-пълния и подробен анализ на разпоредбите за сигурност и поверителност на Bitcoin и на свързаните с него клонове / варианти.
Тази книга използва цялостен подход за покриване на сигурността и неприкосновеността на личния живот през целия жизнен цикъл на разхода на монети в системата - ефективно покрива сигурността на потвърждаването на транзакции в системата, справедливостта на процеса на добив, неприкосновеността на потребителите, сигурността Биткойн портфейли, мрежови атаки, сигурността и поверителността на леките клиенти, наред с други. По-важното е, че книгата има за цел да отговори на следните важни въпроси:

 • Какви са реалните предположения, регулиращи сигурността на биткойн? Наистина ли биткойнът е сигурен, ако 50% от изчислителната мощ на минното дело е честна?
 • До каква степен мерките за мащабиране, приети в биткойн, застрашават основната сигурност на системата?
 • До каква степен биткойн предлага поверителност на своите потребители? Как може да се определи количеството на поверителността на потребителите, предлагани от Bitcoin?
 • Защитени ли са леките клиенти? До каква степен леките клиенти застрашават неприкосновеността на потребителите?
 • Какви са подходящите средства за обезопасяване на биткойн портфейли?
 • Кой ефективно контролира биткойн?
 • По какъв начин разпоредбите за сигурност и поверителност на други блокчейн технологии се сравняват с Bitcoin?
 • Какви са уроците за сигурност, научени след 8 години масирани изследвания на биткойн?

Пълното отчитане на уязвимостта на сигурността и поверителността на системите може често да се бърка с критиката. Целта на тази книга е единствено да предостави на нашите читатели първия задълбочен анализ на системата Bitcoin с цел да постави основните основи за изграждането на сигурни блокчейн валути и технологии от следващо поколение. Въз основа на последните инциденти и наблюдения, ние допълнително показваме, че жизненоважните операции и решения, които биткойн предприема в момента, не са децентрализирани. По-конкретно, показваме, че понастоящем ограничен набор от субекти контролират процесите на услуги, вземане на решения, минно дело и разрешаване на инциденти в Bitcoin. Ние също така показваме, че трети лица могат едностранно да решат да „обезценят“ всеки конкретен набор от биткойн адреси, отнасящи се до всяко образувание, участващо в системата. В следващия раздел представяме подробна перспектива за съдържанието на тази книга.

1.1 СТРУКТУРА НА КНИГАТА
Останалата част от тази книга е организирана по следния начин.
1.1.1 Глава 2
В глава 2 започваме с преглед на предшествениците на биткойн и свързаните с тях крипто базирани схеми за плащане, с особен акцент върху тяхната сигурност, разпоредбите за поверителност и недостатъците на внедряване. Ние също така дефинираме понятията за сигурност на плащанията и поверителност, както са разгледани в съществуващите платежни системи. Като такава, тази глава предоставя необходимите основни знания за читателите, за да оценят криптовалутите, които са се появили преди биткойн, и да разберат различните пропуски, които не могат да бъдат обхванати от предишни предложения - това бяха главно пропуските, които биткойн обещава да запълни..

1.1.2 Глава 3
В глава 3 подробно описваме работата на биткойн и обобщаваме основните мерки за мащабиране, интегрирани в системата. Ние обясняваме криптографските градивни елементи, които биткойн използват и детайлизират различните структури от данни, използвани в системата Bitcoin. Също така описваме различните роли, които участниците могат да поемат в биткойн екосистемата. Като такава, тази глава определя онези основи на биткойн протокола, които са от съществено значение за читателите да се потопят в разпоредбите за сигурност и поверителност на системата в следващите глави.

1.1.3 Глава 4
В глава 4 подробно анализираме разпоредбите за сигурност на биткойн в светлината на скоро публикувани атаки и обсъждаме възможни мерки за противодействие. Например, показваме, че първоначалните мерки, приети в Bitcoin за обработка на бързи плащания, не са достатъчни за възпиране на атаките срещу двойно изразходване и обсъждаме първото работещо противодействие срещу двойното харчене, което понастоящем е интегрирано в Bitcoin. Бързите плащания се отнасят до плащания, при които времето между размяната на валута и стоки е кратко (от една минута). Докато механизмът за отпечатване на време, базиран на доказателство за работа с биткойн (PoW), е от съществено значение за откриване на атаки с двойно разходване (т.е. при които противникът се опитва да използва някои от своите монети за две или повече плащания), той изисква десетки минути за потвърждаване на транзакция и затова е неподходящо за бързи плащания. Ясно е, че има само ограничена стойност при проверката на плащането, след като потребителят е получил стоките (и например, напусна магазина) или услуги (например, достъп до онлайн съдържание).
Също така показваме, че противникът може да откаже доставянето на блокове и транзакции на жертвите на биткойн възли за значителен период от време. Ние показваме, че това може да бъде постигнато чрез използване на техники за оптимизация на честотната лента на биткойн и мерките, които са в сила за понасяне на мрежовите закъснения и задръствания. Минималното изискване за успех на тази атака е просто нападателят да установи поне една връзка с жертвата. Още по-мощната атака, която води до почти неопределени закъснения в жертвата на възела, изисква само нападателят да може да попълни оставащите отворени слотове за връзка на жертвата - без непременно да причинява разделяне на мрежа в биткойн мрежата.

Ето защо тези резултати мотивират необходимостта от внимателно проектиране на механизмите за мащабируемост, приети в Bitcoin. Докато съществуващите механизми ограничават количеството на
разпространявайки информация в системата до необходимия минимум, показваме, че тези техники са в противоречие със сигурността и намаляват способността на мрежата например да открива атаки с двойно изразходване, разрешаване или предотвратяване на вилици на blockchain. Например тези констатации предполагат, че противник, който командва повече от 33% от изчислителната мощност в мрежата, може да контролира съдбата и сигурността на всички транзакции с Bitcoin. В това отношение ние описваме модификация на процеса на заявка за блокиране в Bitcoin, за да възпира това неправилно поведение.

1.1.4 Глава 5
В глава 5 се занимаваме с поверителността на потребителите в Bitcoin. А именно, въпреки разчитането на псевдоними, общественият механизъм за отпечатване на времето на Bitcoin предизвиква сериозни опасения по отношение на личния живот на потребителите. Всъщност, като се има предвид, че биткойн транзакциите се състоят основно от верига цифрови подписи, разходите за отделни монети могат да бъдат публично проследявани.
В тази глава ние оценяваме поверителността, която се предоставя от Bitcoin. Това се постига (1) чрез изследване на поведението на клиента на биткойн и използване на неговите свойства, и (2) чрез оценка на разпоредбите за поверителност в светлината на скорошни съобщени атаки срещу системата. Мотивирани от тези атаки, ние обсъждаме и редица възможни мерки, които могат да бъдат използвани за подобряване на поверителността на потребителите в Bitcoin.
Тук обхващаме системно базирани решения като CoinJoin и миксери, както и криптографски решения, които дават възможност за запазване на поверителността на плащанията над Bitcoin - като ZeroCoin, Extended ZeroCoin и ZeroCash.

1.1.5 Глава 6
В глава 6 анализираме сигурността и поверителността на леките клиенти на Bitcoin. Тези клиенти поддържат опростен режим за проверка на плащанията (SPV), при който се изтегля само малка част от блокчейн - като по този начин се дава възможност за използване на биткойн на ограничени устройства (например смартфони, евтини виртуални частни сървъри). Клиентите на SPV бяха предложени от Nakamoto в оригиналната бяла книга и по-късно бяха разширени, за да разчитат на филтрите Bloom, за да получават транзакции, подходящи за техния местен портфейл. Тези филтри на Bloom вграждат всички адреси, използвани от клиентите на SPV, и се възлагат на по-мощни Bitcoin възли; след това тези възли ще препращат на SPV клиентите онези транзакции, свързани с техните портфейли. Освен че анализираме сигурността на съществуващите SPV реализации, ние изследваме и техните разпоредби за поверителност поради използването на Bloom филтри. Ние показваме, че настоящата интеграция на филтрите Bloom в биткойн пропуска значителна информация за адресите на потребителите на Bitcoin. Този анализ не е ограничен само до Bitcoin, но също така се прилага и за други цифрови валути, които разчитат на подобни SPV реализации. Нашите констатации следователно мотивират внимателна оценка на текущото внедряване на SPV клиенти преди всяко мащабно внедряване.

1.1.6 Глава 7
В глава 7 анализираме настоящата биткойн екосистема. Въпреки че Bitcoin не решава истински всички предизвикателства, пред които са изправени предложените по-рано цифрови валути, Bitcoin нараства, за да стане свидетел на по-широко приемане и внимание, отколкото всяка друга дигитална валута, предложена до момента. По време на писането, Биткойн притежава най-големия пазарен дял сред всички съществуващи цифрови валути В тази глава преглеждаме основната операция на Биткойн и описваме редица бизнеси, борсови платформи и портфейли, които в момента са изградени около биткойн екосистемата. Анализираме и границите на децентрализацията в биткойн екосистемата. А именно, въз основа на последните инциденти и наблюдения, показваме, че жизненоважните операции и решения, които биткойн предприема в момента, не са децентрализирани. По-конкретно, показваме, че понастоящем ограничен набор от субекти контролират услугите, вземането на решения, минното дело и процесите за разрешаване на инциденти
в биткойн. Също така обсъждаме сигурността на онлайн портфейлите и очертаваме редица иновативни техники за гарантиране на защитата на частните ключове срещу компромиси и / или загуба.

1.1.7 Глава 8
В Глава 8 преглеждаме редица интересни приложения, изградени върху блокчейна на Bitcoin. А именно, ние описваме Namecoin, първият клон на Bitcoin, който внедрява децентрализирана услуга за имена на домейни за регистриране на уеб адреси, която завършва с „.bit“, и която е устойчива на цензура. След това преглеждаме Litecoin и Dogecoin, два от най-известните алткоини, получени от Bitcoin. Ние също така обсъждаме други приложения на биткойн блокчейна, като децентрализирани и заверени устройства за съхранение и интелигентни договори. Допълнително показваме как биткойн може
да се използва за създаване на децентрализиран генератор на случайности, зависим от времето. И накрая, обсъждаме текущите усилия за възстановяване на доказателствената работа на Bitcoin за полезни изчисления, наред с други предложения от цифрови активи и странични вериги за разширяване на основната функционалност на Bitcoin.

1.1.8 Глава 9
В глава 9 разглеждаме редица интересни предложения за блокчейн, които в момента се конкурират с Bitcoin. Тези предложения бяха мотивирани главно от успеха на биткойн и опит за решаване на някои от предостереганията, срещани в системата на биткойн.
А именно, ние описваме Ripple, Ethereum и IBM Open BlockChain технологиите. Сравняваме тези блокчейн с Bitcoin по отношение на техните разпоредби за сигурност и поверителност.

1.1.9 Глава 10
Накрая, в глава 10, обобщаваме основните уроци, извлечени от предишните глави. А именно, обобщаваме разпоредбите за сигурност и поверителност на биткойн и неговия основен блокчейн - ефективно улавяйки 8 години задълбочени изследвания по тези теми. В допълнение към обсъждането на съществуващите уязвимости на биткойн и различните му свързани алткойни, ние обобщаваме и възможните мерки за противодействие за предотвратяване на заплахи и изтичане на информация в системата. Доколкото ни е известно, тази книга предлага най-изчерпателния и подробен анализ на разпоредбите за сигурност и поверителност на Bitcoin и на свързаните с него клонинги / варианти. Надяваме се, че съдържанието на книгата предоставя необходимите инструменти и градивни елементи за проектирането на сигурни технологии от следващо поколение.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me