Да ли су ВПН-ови легални? Где су илегални?


Пре него што неко одлучи који ВПН провајдер одабрати, прво питање које пада на памет је да ли су ВПН-ови легални или не. То је врло уобичајено питање које људи постављају на форумима на мрежи, и - с обзиром на импликације кршења закона - добра је идеја то потпуно разумети.

Одговор на питање се, међутим, разликује од земље до земље. То је зато што неке земље, попут Русија и Кина прогласиле су ВПН незаконитим. Ипак, друге земље још увек дозвољавају њихово коришћење.

Пре него што уђемо у легалност ВПН-ова, важно је то приметити док су ВПН-ови можда легални, обављање илегалних активности са њима није дозвољено. Ако радите нешто противзаконито путем ВПН-а, тада ћете бити кривично гоњени према законима своје земље. Дакле, док ВПН може помоћи да сакријете свој идентитет; продаја дрога, ауторског материјала, ширење вируса итд. и даље је незаконито и може вас очигледно довести у невољу.

Зато што неки, нажалост, користе ВПН за незаконите ствари, многи су под утиском да ВПН-ови нису дозвољени. Међутим, то је далеко од истине. Постоји толико много законитих употреба ВПН-а да оно једноставно превлада над негативима. Испод су неке од најчешћих и најпопуларнијих употреба ВПН-а:

 1. Владине организације и корпорације користе ВПН да би осигурале своје радно место. За њих је јако важно да додају додатни слој сигурности како би заштитили своје осетљиве податке, што би их у противном учинило неисплативим или резултирало озбиљним губитком интелектуалне својине. У сигурнијим окружењима - као што су инвестиционе банке - запосленима није дозвољен директан приступ кући њиховим радним станицама, већ уместо тога користе ВПН прилагођен РСА технологији да би били сигурни да њихови подаци остају сигурни.
 2. Људи који се брину о својој приватности користе ВПН да би остали анонимни и сачували се од знатижељних очију владе и друге организације. Неки аутори и новинари пишу о подебљаним и осетљивим темама. Кориштење ВПН-а штити их од одмазде и стога долази до личне сигурности. Неки не желе да претраживачи прате њихову историју претраге и послужују их циљаним огласима. Употреба ВПН-а осигурава да ваша ИП адреса остане сигурна и да претраживачи не могу препознати стварну особу која стоји иза ВПН-а.
 3. Коришћење јавног ВиФи-а сматра се опасним у погледу сигурности ваших личних података. Јавни ВиФи опћенито треба користити само за сурфање интернетом и никад за обављање осигураних трансакција. Невероватно је прислушкивати, хаковати или контаминирати вашу везу са малваре-ом. Употреба ВПН-а за тунелирање свих података преко заштићене мреже заштитиће вас када користите безбедно подешавање вифи-ја.
 4. Ако користите ВОИП услуге, важно је да знате да је постало прилично лако прислушкивати такву врсту комуникације. Требали бисте користити ВПН ако сте забринути због комуникације коју неко надгледа.
 5. Можете да користите ВПН да бисте се извукли са гео-ограничењима. На примјер, можете користити Нетфлик или ХУЛУ изван САД-а или приступити било којој другој услузи која је намијењена одређеној земљи. Међутим, имајте на уму да ово обично спада под сиво подручје. Иако није уобичајено да ови пружаоци услуга туже обичну особу, они у оквиру својих права забрањују ваш налог и спречавају вам приступ њиховом садржају у будућности.

У погледу сигурности, док користе ВПН, већина ВПН провајдера штити своје кориснике строгим правилима без дневника. То значи да се ваше информације не прате, нити се ваша интернетска активност прати. То је случај тако да владе не могу добити ваше податке, чак и ако изјављују да их ВПН провајдер мора пријавити.

Међутим, већина провајдера мора да се придржава власти земље у којој су регистровали своје пословање. Тако могу по потреби предати записнике агенцијама за спровођење закона. Да би се супротставили томе, неке ВПН услуге делују у земљама где таква правила поштовања недостају или су веома слаба. На тај начин могу се извући насилно у складу са регулаторним органима, јер не постоји закон по којем су они дужни то учинити.

Да ли су ВПН-ови легални? Где су илегални?

Као што смо горе споменули, законитост ВПН-а разликује се од земље до државе. Док САД, Канада и Велика Британија дозвољавају ВПН-ове, друге земље то не чине. Испод ћемо погледати земље у којима је употреба ВПН-а делимично или потпуно забрањена:

 1. Кина: Употреба ВПН-а је у Кини незаконита. ВПН провајдери и даље могу да раде ако добију дозволу од владе, али услови са којима морају да се сложе једноставно победе целој сврси.
 2. Ирак: Да би пратио и зауставио ИСИС, Ирак је забранио употребу ВПН-ова у потпуности. Иако је намера добра, долази по цену нелагодности за грађане.
 3. УАЕ: Употреба ВПН-а у УАЕ може вас скупо коштати јер су казне веома велике (до 412,240 фунти). Главна мотивација забране је ВОИП услуга која умањује профит телекомуникационих компанија. Дакле, да би подржала те индустрије, влада је предузела овакав корак.
 4. Турска: Како би сузбила употребу друштвених медија, турска влада је блокирала различите веб странице укључујући оне који пружају ВПН услуге.
 5. Белорусија: У 2015. години, следећи кораци Русије, Белорусија је одлучила да блокира употребу Тор и ВПН услуга. ИСП-ови су дужни да се свакодневно увере са списком забрањених услуга које је објавила агенција.
 6. Оман: Земља активно забрањује и цензурише медије, укључујући интернет, а забрањује и коришћење ВПН-а.
 7. Иран: Закон који се тиче употребе ВПН-а каже да га можете користити, али само ако долази од провајдера који имају лиценцу за владу, што индиректно пркоси намену саме ВПН.
 8. Русија: Руска влада је усвојила закон о забрани ВПН-а. Више о причи о развоју можете прочитати овде.

Ово није исцрпан списак и закони се стално мењају, па је увек добра идеја да проверите последње прописе ваше државе. Наша страница Ажурирања уживо садржи све актуелне вести о онлине цензури и ВПН-овима.

Већина земаља дозвољава употребу ВПН-а, тако да би требало да будете добри све док се преко ВПН-а не ради ништа илегално.

У мом личном мишљењу, залажем се за неутралност мреже и верујем да би интернет мрежа требала бити доступна свима. Не би требало постојати ограничење или фаворизовање од стране ИСП-а када је у питању пружање садржаја путем интернета. Помаже у одржавању Интернета транспарентним, корисним и коректним условима за све.

Употреба техника попут блокирања ВПН-а само наговештава већи проблем који треба решити из корена, а не стављање забране која је у најбољем случају само решење..

Можда ти се такође свиђа:

 • Како лако заобићи ВПН блокове (Да, чак и за Нетфлик!)
 • Како направити ВПН недетектабилни и заобићи ВПН блокове
 • Најбољи ВПН-ови
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me