5 очи, 9 очи и 14 държави – какво трябва да знаете


Когато говорим за международни споразумения за споделяне на разузнаването, нещата могат да се усложнят бързо. Не се притеснявайте - бързо ще ви преведем през ключова информация за съюза на петте очи, девет очи и четиринадесет очи (9 * 14).

Тези съюзи могат да представляват a риск за вашата поверителност, но ще ви кажем какво точно трябва да направите защита на вашите данни и поддържайте анонимността на вашата онлайн активност.

Разберете по-долу какво представляват тези съюзи и как те могат да засегнат VPN потребители като вас. Включихме и ръководство за отделните държави за юрисдикциите на VPN.

Съдържание

 • Какво е алиансът с 5 очи?
 • Как това може да повлияе на VPN потребителите?
 • Ръководство за държава по юрисдикции на VPN
 • 5-те най-добри VPN, разположени извън страни с 5 очи
 • резюме

Какво е алиансът с 5 очи?

Алиансът „Пет очи“ възникна от пакта за разузнаване от студената война, наречен Споразумението UKUSA. Първоначално това беше споразумение за споделяне на разузнавателна информация между САЩ и Великобритания насочени към дешифриране на съветското руско разузнаване.

Към края на 50-те години Канада, Австралия и Нова Зеландия също се присъединяват към Алианса. Тези пет англоезични страни съставят алианса Five Eyes Alliance, какъвто го познаваме днес. Споразумението за споделяне на разузнавателна информация между тези пет страни само се засили с течение на времето, тъй като се разшири и до наблюдение на онлайн активността.

Дълги години това споразумение беше добре пазена тайна между петте нации. Неговото съществуване е открито от обществеността чак през 2003 г. Нещата започнаха да стават по-ясни през 2013 г. след това Едуард Сноудън изтече редица документи, които той получи, докато работи като изпълнител на НСА.

Тези документи са изложени широко разпространено държавно наблюдение на онлайн дейността на гражданите и съдържа доказателства, че международната мрежа за споделяне на разузнаването е по-обширна отколкото се смяташе по-рано.

В допълнение към основните страни от Алианса „Петте очи“, бе потвърдено съществуването на две други международни споразумения за споделяне на разузнаването. Тези две споразумения, известни като Съюза на деветте очи и четиринадесет очи, може да не са толкова сплетени като Алианса на петте очи, но все пак те имат широко значение за поверителността в интернет.

Ето кратка разбивка на всеки от трите съюза:

Пет очи: САЩ, Великобритания, Канада, Австралия, Нова Зеландия
Девет очи: Пет очи + Дания, Франция, Холандия, Норвегия
Четиринадесет очи: Девет очи + Германия, Белгия, Италия, Швеция, Испания

Алиансите „Деветте очи и четиринадесет очи“ по същество са разширения на оригиналния съюз „Пет очи“. Макар че тези държави може да не споделят толкова много информация помежду си, колкото Алиансът на петте очи, те все още активно и с готовност участват в международното споделяне на разузнавателни данни.

В допълнение към тези потвърдени съюзи, също така си струва да се спомене още една шепа държави, които са били уловени или подозирани обмен на информация с Алианса на четиринадесетте очи.

Сътрудници на трети страни: Израел, Япония, Сингапур, Южна Корея

Infographic_eyes (1)

Как това може да засегне VPN потребителите?

Практиките за споделяне на интелигентност в тези страни имат широко значение за интернет потребителите и по-специално за VPN. Сигурно е да се предположи, че ако някоя от тези 14 държави получи достъп до вашите данни онлайн, вашите данни могат да бъдат споделени с други държави.

Всичко се свежда до който има юрисдикция за вашата онлайн активност, когато използвате VPN. Има няколко слоя за разглеждане.

Вашето физическо местоположение ли е? Местоположението на сървъра? Или местоположението на бизнеса на доставчика на VPN? Ако наистина искате да сте в безопасност, най-добре е да знаете законите и практиките от трите.

Знанието е сила

Трябва да сте запознати с онлайн законите и разпоредбите на страната, в която живеете. Например използването на VPN дори законно ли е във вашата страна? В повечето случаи отговорът е „да“, но не винаги.

Друго важно съображение е държавата, в която вашият доставчик на VPN е регистриран като бизнес. Силно ви препоръчваме не избирайте доставчик на VPN, базиран в държава, свързана с Алианса на четиринадесетте очи, ако сте загрижени за поверителността в мрежата.

В зависимост от държавата, в която е базирана, вашият доставчик на VPN може да бъде принуден да предаде информация на правителството за своите потребители. След това тези данни могат да бъдат споделени с други страни в съюза. Може дори да не знаете, че поверителността ви е нарушена.

Ако искате да бъдете изключително предпазливи, вие също трябва да сте запознати практиките за наблюдение на страната, в която се намира сървърът, който използвате, независимо от местоположението на бизнеса на доставчика на VPN.

Защо политиките без регистрация са важни

Ето защо има много начини, по които VPN могат да попаднат под юрисдикцията на различни правителства най-добрите VPN мрежи за поверителност имат строги политики без регистрация. Това означава, че те не запазват никакъв вид идентифицираща информация за своите потребители или тяхната онлайн активност.

Чудесен пример за тази политика в действие идва от добре известния VPN доставчик ExpressVPN. Турско полицейско разследване, включващо потребител на ExpressVPN, се опита да принуди доставчика да предаде идентифициращи данни.

Въпреки най-добрите им опити, властите не можаха да намерят идентифицираща информация поради стриктната политика за no-log на ExpressVPN.

Колкото и успокояваща да е тази история, има и известни случаи на доставчици на VPN, които твърдят, че имат политика без регистрация, който тогава раздаде чувствителна информация на потребителите на държавните органи.

Възможно е доставчикът на VPN да не е достатъчен да заяви, че предлага политика без регистрация, по-специално за доставчици на VPN, които попадат под юрисдикцията на страните от съюзите на петте очи, девет очи и четиринадесет очи.

Ръководство за държава по юрисдикции на VPN

Това ръководство ще ви помогне да придобиете по-добро разбиране на страните, които могат да имат юрисдикция за вашата онлайн активност и използване на VPN.

За всяка от изброените 35 държави ще намерите дали VPN са законни, от кои алианси за споделяне на разузнавателна информация е част от страната и кои популярни VPNs са базирани там. Ще получите и кратък преглед на съответните закони за интернет и практиките на цензура на всяка държава.

5 очи, 9 очи и 14 държави - какво трябва да знаете Австралия

belarusico Беларус

Belgiumico Белгия

BritishVirginIslandsico Британски Вирджински острови

Bulgariaico България

Canadaico Канада

Chinaico Китай

CzechRepublicico Чехия

Denmarkico Дания

Finlandico Финландия

Franceico Франция

Germanyico Германия

Gibraltarico Гибралтар

Greeceico Гърция

HongKongico Хонг Конг

Iranico Иран

Israelico Израел

Italyico Италия

Japanico Япония

Malaysiaico Малайзия

Netherlandsico Холандия

NewZealandico Нова Зеландия

Norwayico Норвегия

Panamaico Панама

 

Romaniaico Румъния

Russiaico Русия

SanMarinoico Сан Марино

Seychellesico Сейшелските острови

Singaporeico Сингапур

SouthKoreaico Южна Кореа

Spainico Испания

Swedenico Швеция

Switzerlandico Швейцария

UnitedKingdomico Великобритания

UnitedStatesico САЩ

Инфографика 2_ Карта на света_1 (1)

Австралия

 • Член на пет съюза, девет очи и четиринадесет съюза
 • VPN мрежите са законни
 • Популярни VPN базирани в Австралия: Celo VPN, VPNSecure.Me

Като цяло Австралия не поставя никакви ограничения за използването или достъпа до интернет, а VPN мрежите са напълно законни.

Австралия обаче е основен член на Алианса "Пет очи". Възможно е да не можете да осигурите поверителност на вашите данни, ако те преминат през или се съхраняват в тази страна поради споразумения за споделяне на информация.

Австралия също изисква телекомуникационните компании да съхраняват метаданни в продължение на две години и има съобщения за случаи на австралийски правоприлагащи органи, които имат достъп до криптирани данни.

Беларус

 • VPN-ите НЕ са законни

Въпреки че по-голямата част от гражданите имат достъп до интернет в Беларус, правителството силно цензурира онлайн съдържание. Всички уеб страници, критични за правителството, са блокирани, особено през изборен сезон.

Използването на VPN е незаконно и в Беларус. Може да получите огромна глоба, ако бъдете хванати да използвате VPN, за да заобиколите гео-ограничено съдържание.

Белгия

 • Член на Алианса на четиринадесетте очи
 • VPN мрежите са законни

Достъпът до Интернет в Белгия е неограничен и страната има силен ангажимент за свободата на пресата и свободата на словото.

Въпреки това доставчиците на интернет в Белгия са обект на варанти и може да се изисква да блокират определени уебсайтове, които се занимават с незаконни дейности. Освен това, отричането на холокоста и подбуждането към омразата са престъпления, наказуеми от затвора.

Британски Вирджински острови

 • VPN мрежите са законни
 • Популярни VPN базирани в BVI: ExpressVPN

Въпреки че Британските Вирджински острови са територия на Обединеното кралство, той също се управлява от собствените си закони и законодателни органи. Тази територия функционира извън споразумения за споделяне на разузнавателна информация, което е добра новина за VPN базирани тук.

Телекомуникационните компании със седалище на Британските Вирджински острови не са обект на закони за запазване на данни или законен държавен надзор.

България

 • VPN мрежите са законни
 • Популярни VPN базирани в България: VPNArea

България има закони, които защитават свободата на словото, свободата на печата и произволната намеса на правителството в личния живот на хората.

Страната получи известна критика за това, че е разрешила на наказателното преследване да изисква електронни данни без разрешение на съда. Има също така опасения, че корупцията в правителството и медиите може да компрометира свободата на пресата и безопасността на журналистите в страната, но досега няма съобщения за това разширяване до ограничения на свободата в интернет.

Канада

 • Член на пет съюза, девет очи и четиринадесет съюза
 • VPN мрежите са законни
 • Популярни VPN базирани в Канада: Betternet, BTGuard VPN, SurfEasy, TunnelBear, WindScribe

Канада многократно демонстрира своя ангажимент за безплатен и неограничен достъп до интернет, включително инициатива за осигуряване на универсален достъп до интернет на всички свои граждани. Законът на Канада има силна защита за свободата на словото и печата, а правителството изрази подкрепа за неутралитета на мрежата.

Въпреки това, Канада е основен член на Алианса "Петте очи". Данните, които преминават през или се съхраняват в Канада, подлежат на споразумения за споделяне на информация.

Китай

 • Само одобрени от правителството VPN са законни в Китай
 • Популярни VPN базирани в Китай: Turbo VPN

Китай многократно е определян от Freedom House като най-лошият нарушител на свободата в интернет. Ограниченията в интернет активността се увеличиха още повече с въвеждането на закон за киберсигурност, който налага тежки финансови последици за телекомуникационните компании, които не спазват разпоредбите.

Освен тежката цензура и надзор, Китай изисква и локализация на данните и регистрация на истински имена за интернет компании. Телекомуникационните компании със седалище в Китай са длъжни да предадат всички данни, поискани по време на правителствени разследвания.

Дори много чуждестранни технологични компании, включително Apple, бяха принудени да спазват новите репресивни разпоредби за китайските потребители.

Доставчиците на VPN са длъжни да поискат одобрение от правителството, преди да предоставят достъп до глобалната мрежа. Потребителите на интернет, които са хванати за достъп до международната интернет мрежа, използвайки VPN без одобрение от правителството, подлежат на глоби.

Чехия

 • VPN мрежите са законни
 • Популярни VPN базирани в Чешката република: Avast Secureline

По принцип Чешката република не ограничава достъпа до интернет и има закони за защита на свободата на изразяване. Има няколко изключения от тези защити. Речта на омразата, отричането на Холокоста и отричането на престъпленията от епохата на комунизма не се считат за защитена реч.

Интернет доставчиците са длъжни да блокират достъпа до определени сайтове, които предоставят достъп до необлагаеми и нерегламентирани чужди лотарии.

За някои интернет доставчици, базирани в Чешката република, също е известно, че блокират съдържание, популяризиращо детска порнография или расизъм. Не са известни съобщения за правителствено наблюдение на онлайн активността.

Дания

 • Член на съюза на девет очи и четиринадесет очи
 • VPN мрежите са законни

Дания има силна защита на свободата на словото, включително специална разпоредба срещу цензура от всякакъв вид.

Въпреки че има ограничени от правителството ограничения за онлайн съдържание, всички основни доставчици на интернет услуги, базирани в Дания, си сътрудничат с полицейски инициативи за блокиране на детска порнография. По-голямата част от датските интернет потребители са обект на този филтър. Някои сайтове за изтезания също са блокирани от някои доставчици.

Тъй като Дания е известен член на Алианса за девет очи, данните, които минават през Дания, може да не са частни поради споразумения за споделяне на разузнавателна информация.

Финландия

 • VPN мрежите са законни
 • Популярни VPN базирани във Финландия: F-Secure Freedome

Във Финландия няма ограничения, налагани от правителството, за достъп до интернет. Някои сайтове, за които се съобщава, че съдържат детска порнография, може да бъдат блокирани от някои доставчици на интернет услуги.

Въпреки че този филтър беше насърчен от финландската полиция, в крайна сметка той беше доброволен. Доставчиците, които са приложили филтъра, получиха известна критика за блокирането на някои сайтове за порнография, които не бяха свързани с детската порнография.

Франция

 • Член на съюза на девет очи и четиринадесет очи
 • VPN мрежите са законни

Въпреки че Франция подкрепя свободата на словото и позволява нефилтриран достъп до онлайн съдържание, има опасения относно няколко правителствени предложения за борба с фалшивите новини и справяне с терористичните заплахи.

Тези инициативи доведоха до по-широки практики за наблюдение и събиране на данни, включително засилен обмен на разузнавателна информация с съюзници на „Четиринадесет очи“.

Германия

 • Член на Алианса на четиринадесетте очи
 • VPN мрежите са законни
 • Популярни VPN базирани в Германия: Авира Фантом, Zenmate

Германия изрази категоричен ангажимент за зачитане на личния живот и свободата на словото, но тази отдаденост има ясни граници. Приети са няколко законодателни акта, които разширяват правомощията на Германия за онлайн наблюдение както на вътрешно, така и на международно ниво.

Законите позволяват на полицията да следи онлайн активността на гражданите, дори когато няма съмнение за престъпна дейност. Германия също получи критики заради противоречивия си закон за запазване на данни.

Правителството също е силно ангажирано с инициативи за цензуриране на речта на омразата от социалните медии и други онлайн центрове.

Гибралтар

 • VPN мрежите са законни
 • Популярни VPN базирани в Гибралтар: Буфериран, IVPN

Подобно на Британските Вирджински острови, Гибралтар е автономна британска територия със собствено избрано правителство.

Гибралтар обаче не е напълно независим, що се отнася до въпросите на отбраната и сигурността. Обединеното кралство си запазва правото да поеме властта и да взема решения, когато става въпрос за външна политика и сигурност, включително осъществяване на надзор.

Това означава, че въпреки че Гибралтар не е част от официалния Алианс за споделяне на разузнаване, той все още не е безопасен от шпионските очи на Алианса „Четиринадесет очи“.

Гърция

 • VPN мрежите са законни
 • Популярни VPN базирани в Гърция: ZoogVPN

Законът на Гърция съдържа ясни разпоредби, защитаващи свободата на словото и печата и няма доказателства, че правителството цензурира, блокира или по друг начин се намесва в онлайн съдържание.

Съдебната система обаче даде да се разбере, че законите за поверителност в Гърция не се разпростират върху интернет комуникациите. Въпреки че решението е противоречиво, полицията има право да наблюдава законно онлайн активността и данните на гражданите.

Хонг Конг

 • VPN мрежите са законни
 • Популярни VPN базирани в Хонконг: BlackVPN, DotVPN, OneVPN, PureVPN, VPN.ht

Въпреки че е китайска територия, Хонконг поддържа автономия и е в състояние да се самоуправлява в по-голямата си част. Китайската цензура и гео ограниченията не засягат Хонконг, оставяйки територията с почти неограничен достъп до интернет, с изключение на някои уеб съдържание, което популяризира порнография или пиратство.

Както беше казано, онлайн наблюдението от ръководните органи на Хонконг е често срещано и има опасения от нарастващите опити от континентален Китай да засилят контрола над Хонконг.

Иран

 • В Иран са законни само одобрени от правителството VPN

Свободата в Интернет в Иран е класифицирана като силно ограничена от Freedom House. Антиправителствените протести доведоха до значително прекъсване на интернет връзките и блокиране от страна на правителството на основните социални медийни платформи.

Доставчиците на VPN са длъжни да поискат одобрение от правителството, преди да предоставят достъп до глобалната мрежа. Потребителите на интернет, които са хванати за достъп до международната интернет мрежа с използване на VPN без одобрение от правителството, са изложени на риск до 1 година затвор, въпреки че в действителност това е рядко.

Този закон се прилага главно с гласови противници на правителството, а не средностатистически граждани.

Израел

 • Трета страна, която участва в Алианса с пет очи
 • VPN мрежите са законни
 • Популярни VPN базирани в Израел: Hola VPN

Израел осигурява силна правна защита на свободата на словото, включително в интернет. Не са известни случаи или подозрения, че правителството цензурира онлайн съдържание.

Въпреки че Израел не е официално член на Алианса за споделяне на разузнаване, има редица известни случаи на Израел, който работи в тясно сътрудничество със САЩ по инициативи за надзор. Това е от полза за САЩ, тъй като израелските разузнавателни агенции имат по-широкообхватни правомощия в сравнение с АНБ.

Италия

 • Член на Алианса на четиринадесетте очи
 • VPN мрежите са законни
 • Популярни VPN базирани в Италия: AirVPN

Италия защитава свободата на изразяване и жителите могат да се възползват от предимно неограничен достъп до интернет, с изключение на някои филтриране на уеб съдържание, популяризиращо детска порнография и хазарт.

Италия бавно разширява интернет инфраструктурата. Към 2018 г. само малко над 60% от населението има постоянен достъп до интернет според Freedom House.

В Италия има и редица проблеми, свързани с поверителността на интернет, включително разпоредба, която изисква телекомуникационните компании да съхраняват интернет данни до шест години.

Япония

 • Предполагаем сътрудник на Алианса с пет очи
 • VPN мрежите са законни
 • Популярни VPN базирани в Япония: VPN Gate

Цензурата е забранена в Япония поради силната защита на свободата на словото. Жителите на Япония могат да се ползват безплатен и неограничен достъп до интернет, въпреки че някои доставчици на услуги доброволно филтрират определено съдържание, като детска порнография.

Нараства опасенията за поверителност на интернет, особено след като Върховният съд на Япония реши да не ограничава обичайната полицейска практика за наблюдение на онлайн активността на мюсюлманските жители, дори на тези без вероятни връзки с тероризма..

Японските разузнавателни агенции имат достъп до силно оборудване за наблюдение и в миналото е известно, че са сътрудничили на американските разузнавателни агенции.

Малайзия

 • VPN мрежите са законни
 • Популярни VPN базирани в Малайзия: Скрий ме VPN

В Малайзия няма конституционни права на неприкосновеност на личния живот и правителството има широка власт да изземва и съхранява данни. Интернет свободата на Малайзия също стана по-ограничена поради Закона за фалшивите новини от 2018 г., правителствена инициатива за цензуриране на разпространението на фалшиви новини.

Като цяло обаче свободата на словото е нараснала в Малайзия, тъй като насилието и заплахите срещу журналисти и потребители в интернет стават все по-редки. Правителството до голяма степен увеличи достъпа до високоскоростен интернет, включително здравословен отворен пазар за интернет доставчици.

Холандия

 • Член на съюза на девет очи и четиринадесет очи
 • VPN мрежите са законни
 • Популярни VPN базирани в Холандия: Гъска VPN

Холандия има близки отношения за споделяне на разузнаването с чужди държави като част от Алианса за девет очи. Холандия предоставя на своите граждани безплатен и неограничен достъп до интернет, включително силно противопоставяне на правителството срещу цензурата.

Наскоро обаче холандското съдилище бе подкрепено по-рано предложение, което изисква интернет доставчиците да блокират The Pirate Bay поради нарушаване на авторски права.

Нова Зеландия

 • Член на пет съюза, девет очи и четиринадесет съюза
 • VPN мрежите са законни

Нова Зеландия подкрепя свободата на словото и няма онлайн цензура, която е мандат на правителството. Правителството предлага доброволна подкрепа на интернет доставчиците, които желаят да блокират определено уеб съдържание.

Разузнавателните агенции на Нова Зеландия се възползват от мрежата за разузнаване и обмен на данни на Алианса "Пет очи".

Норвегия

 • Член на съюза на девет очи и четиринадесет очи
 • VPN мрежите са законни
 • Популярни VPN базирани в Норвегия: Opera VPN

Жителите на Норвегия се радват на някои от най-неограничения достъп до интернет в света, както по отношение на свободата в интернет, така и по отношение на обществения достъп. Гражданите имат конституционно право на достъп до информация на правителството.

Подобно на голяма част от Европа, някои интернет доставчици могат доброволно да филтрират сайтове за детска порнография. Норвегия също има близки отношения за споделяне на разузнаването с чужди държави като част от Алианса „Девет очи“.

Панама

 • VPN мрежите са законни
 • Популярни VPN базирани в Панама: NordVPN

Панама не е част от Алианса за споделяне на разузнавателна информация и конституцията защитава всички форми на изразяване. Жителите имат безплатен и неограничен достъп до интернет.

Законът в Панама изрично забранява произволна намеса на правителството или полицията в личния живот. Подслушването и наблюдението не са разрешени без съдебно одобрение. Има твърдения от някои граждани, че са били обект на неоторизиран мониторинг на правителството, но това до голяма степен е непотвърдено.

Румъния

 • VPN мрежите са законни
 • Популярни VPN базирани в Румъния: CyberGhost, IBVPN, VPN.ac

В по-голямата си част жителите на Румъния имат безплатен и неограничен достъп до интернет. Съществуват някои филтри, назначени от правителството, насочени към детска порнография. Правителството си запазва правото да блокира достъпа до сайтове, които не са в съответствие със законите, свързани с порнографията.

Румъния се счита от мнозина за неприкосновеност на личния живот поради многократния си отказ да се съобрази със задължителните закони за съхраняване на данни от Европейския съюз, обявявайки ги за неконституционни и нарушаване на правата върху неприкосновеността на личния живот и свободното изразяване.

Русия

 • Само одобрени от правителството VPN са законни в Русия
 • Популярни VPN базирани в Русия: Kaspersky Secure Connection

Руският достъп до интернет е класифициран като свободен от Freedom House. Руското правителство упражнява широка власт в международното киберпространство и активно работи за филтриране на съдържание и разпространение на информация, която е от полза на руските власти.

Русия се счита за голям враг на интернет от Репортери без граници. Руските разузнавателни агенции също практикуват широко наблюдение както в страната, така и в международен план.

От доставчиците на VPN се изисква да поискат одобрение от правителството. Потребителите на интернет, които са хванати да използват VPN без одобрение от правителството, подлежат на глоби.

Сан Марино

 • VPN мрежите са законни
 • Популярни VPN базирани в Сан Марино: SpyOFF

Сан Марино има силна правна защита на свободата на словото и е категорично против цензурата от всякакъв вид. Не са известни случаи на Сан Марино да наблюдава частни граждани или да си сътрудничи с международни споразумения за споделяне на разузнаването.

Сейшелските острови

 • VPN мрежите са законни
 • Популярни VPN базирани на Сейшели: Анонимен VPN, Astrill VPN, BolehVPN, Trust.Zone, VPNTunnel

Сейшелите действат извън влиянието на международните общности за споделяне на разузнаването. Той предоставя на своите жители безплатен и главно неограничен достъп до интернет. Основното изключение включва строгите закони за клевета в страната. Има съобщения и за случаи на правителството, цензуриращо определено онлайн политическо съдържание.

Сингапур

 • Трети участник в Алианса за пет очи
 • VPN мрежите са законни
 • Популярни VPN базирани в Сингапур: Ivacy

Въпреки че повечето жители на Сингапур имат достъп до интернет, правителството прави цензура на съдържанието както чрез мандати на правителството, така и чрез финансов и правен натиск върху доставчиците на услуги. Официалният списък на блокираните уебсайтове се пази в тайна от правителството.

Има съобщения и за това, че Сингапур си сътрудничи с разузнавателни инициативи на Алианса "Петте очи".

Южна Кореа

 • Трети участник в Алианса за пет очи
 • VPN мрежите са законни

Въпреки че южнокорейците се радват на значително по-голяма свобода в интернет от съседите си на север, Южна Корея все още е оценена като частично свободна от Freedom House поради ограничения на свободата на словото за политическо съдържание и случаи на клевета.

Гражданите в Южна Корея имат конституционно право на неприкосновеност на личния живот. Въпреки това доставчиците на интернет услуги са насърчавани да разработят системи за истинско име за потребителите, което поражда опасения за свободата и поверителността на интернет.

Освен това в Южна Корея се съобщава, че в миналото си сътрудничи с инициативи за споделяне на разузнавателна информация от Алианса "Пет очи".

Испания

 • Четиринадесет член на Алианса на Очите
 • VPN мрежите са законни

Испания има строги закони, които да защитават не само свободата на словото, но и личните данни и поверителността. Поради връзката на Испания с чуждестранните разузнавателни агенции в Алианса „Четиринадесет очи“, поверителността не е гаранция.

Швеция

 • Четиринадесет член на Алианса на Очите
 • VPN мрежите са законни
 • Популярни VPN базирани в Швеция: AzireVPN, FrootVPN, Mullvad, PrivateVPN

Правната система на Швеция защитава свободата на словото, забранява повечето цензури и забранява произволна намеса в неприкосновеността на личния живот. За да наблюдават онлайн трафика, включително въпросите на националната сигурност, разузнавателните агенции трябва първо да получат разрешение на съда.

Връзката на Швеция с чуждестранните разузнавателни агенции в Алианса „Четиринадесет очи“ означава, че поверителността в интернет може да не е напълно сигурна.

Швейцария

 • VPN мрежите са законни
 • Популярни VPN базирани в Швейцария: Перфектна поверителност, ProtonVPN, VyprVPN

Швейцария се смята за приятел на свободата в интернет и личната неприкосновеност. Гражданите се ползват с конституционно право на свобода на словото и нарушаването на личния живот се наказва със закон.

Въпреки че гражданите гласуваха за одобрение на референдум, позволяващ на правителството да следи онлайн дейностите на гражданите, няма доказателства, че тази власт е била злоупотребена.

Швейцария също не е известна, че си сътрудничи с международни споразумения за обмен на разузнаване.

Великобритания

 • Член-основател на алианса Five Eyes Alliance
 • VPN мрежите са законни
 • Популярни VPN базирани във Великобритания: HMA, SaferVPN

Обединеното кралство гарантира свободата на изразяване и свободата на информация за гражданите. Въпреки че защитата на неприкосновеността на личния живот също е законово защитена, има тревожна тенденция към засилен държавен и полицейски надзор.

Правителствените органи оправдават нарастващото наблюдение на онлайн активността, като твърдят, че е необходимо да се борят с тероризма и малтретирането на деца. Благодарение на ролята си на един от двамата основатели на Алианса "Петте очи", Обединеното кралство има достъп до широка мрежа от международно разузнаване и наблюдение.

Съединени Американски щати

 • Член-основател на алианса Five Eyes Alliance
 • VPN мрежите са законни
 • Популярни VPN базирани в САЩ: Ace VPN, Anonymousmizer VPN, Криптиране на мен, скриване на всички IP, скриване на моя IP, HotSpot Shield, HoxxVPN, IPVanish, LiquidVPN, поверителност на Norton Wifi, PersonalVPN, частен достъп до Интернет, частен тунел, ProxPN, Ra4w VPN, SecureVPN, SlickVPN, Speedi StrongVPN, SwitchVPN, TorGuard, Touch VPN, VPN Неограничен

Съществуват силни конституционни защити на свободата на словото и свободата на печата в Съединените щати. САЩ изразиха силен ангажимент за защита на личния живот и свободата в интернет.

В светлината на редица противоречия, свързани с надзора на правителството, съмнително е колко в действителност е ангажиментът на САЩ за поверителност. Засиленият надзор е оправдан най-вече от усилията за борба с тероризма.

САЩ имат достъп до една от най-сложните системи за онлайн наблюдение в света, а също така са в състояние да се възползват от много силна мрежа от международно разузнаване и наблюдение като един от основателите на Алианса "Петте очи".

Инфографика 3_ Карта на света_1

5-те най-добри VPN, разположени извън страни с 5 очи

1. NordVPN

NordVPN устройства

Най-високата защита на поверителността е една от причините NordVPN да бъде наш избор на редактор. NordVPN оперира в Панама, извън юрисдикцията на Алианса с 14 очи. Това означава, че NordVPN не може да бъде принуден да предаде данните си на никое правителство.

В допълнение към своите усъвършенствани функции за защита - включително 2048-битово криптиране и разнообразие от усъвършенствани протоколи за защита от течове - NordVPN може да се похвали и със строга политика за не-регистрация, без известен случай на нарушаване на поверителността..

Предвид сигурността, бързината и способността да заобиколят дори най-строгите геоблоки на NordVPN, не е чудно, че потребителите са постоянно впечатлени.

NordVPN също предлага 30-дневна гаранция за връщане на парите за потребители, които искат да изпробват услугата.

NordVPN може да деблокира:

 • Netflix, HBO, Hulu, Showtime, BBC iPlayer, Amazon Prime Video и Sling TV.

Поддържа торенти:

 • Да, P2P специализирани сървъри са налични.

NordVPN работи на тези устройства:

 • Windows, macOS, Android, iOS, Android TV, Linux, Chrome и Firefox. Също така е съвместим с рутери.

Вземете NordVPN сега

2. ExpressVPN

Ползи за ExpressVPN

ExpressVPN е известен със светкавичната скорост на потока и способността да заобикаля трудните геоблоки в популярното съдържание.

Още по-впечатляващ е начинът, по който конкурентните функции на ExpressVPN за поверителност и сигурност поддържат натиск. ExpressVPN, базиран на Британските Вирджински острови, е доказал категорично, че не запазва никакви дневници на данни и не е в състояние да предостави никаква идентифицираща информация за своите потребители на правителствата.

Другите най-важни функции за сигурност включват криптиране на AES 256-CBC с военен клас и разнообразни протоколи за защита от течове. Потребителите обичат големия брой поддържани устройства на ExpressVPN и отзивчивата поддръжка на клиенти.

ExpressVPN също предлага a 30-дневна гаранция за връщане на парите и безплатна пробна версия за мобилни устройства.

ExpressVPN може да деблокира:

 • Netflix, Hulu, HBO, Amazon Prime Video, Showtime, Sling TV, DAZN и BBC iPlayer.

Поддържа торенти:

 • Да, всички сървъри поддържат P2P активност.

ExpressVPN работи на тези устройства:

 • Windows, macOS, Android, iOS, Android TV, Linux, Chrome и Firefox. Той също така предлага приложение за използване с определени рутери.

Вземете ExpressVPN 

3. CyberGhost

cyberghost множество устройства

CyberGhost работи извън юрисдикцията на Алианса с 14 очи в Румъния, подходяща за поверителност. CyberGhost многократно е изразявал своята ангажираност към поверителността на потребителите и приема много сериозно своята политика за без регистрация.

CyberGhost също може да се похвали с впечатляващо криптиране AES-256 и предлага най-добрите протоколи за защита за защита на данните на потребителите. Клиентите хвалят CyberGhost за него удобен за потребителя интерфейс който идва със списък на предварително конфигурирани настройки, които да избирате въз основа на любимите си поточни услуги.

Новите потребители също могат да се възползват от 7-дневна безплатна пробна версия и 45-дневна гаранция за връщане на парите.

CyberGhost може да деблокира:

 • Специализиран поточен профил със сървъри, оптимизирани за: Netflix, BBC iPlayer, Sky Go, Hulu, Comedy Central, Eurosport, ESPN и други.

Поддържа торенти:

 • Да; специален профил показва държави и брой потребители.

CyberGhost работи на тези устройства:

 • Windows, macOS, Android, iOS, Amazon Fire Stick, Android TV, Linux и Chrome.

Вземете CyberGhost сега

4. VyprVPN

5 очи, 9 очи и 14 държави - какво трябва да знаете

VyprVPN е със седалище в Швейцария, страна извън Алианса с 14 очи, която приема неприкосновеността на интернет много сериозно. VyprVPN и компанията-майка му, Golden Frog, заявиха ангажимент за прозрачност и честност, що се отнася до проблемите на личния живот.

Клиентите, които са изключително загрижени за поверителността, трябва да знаят, че VyprVPN е отворен за факта, че някои потребителски данни се съхраняват до 30 дни за целите на таксуването и отстраняването на неизправности..

Освен това, VyprVPN предлага конкурентни функции за защита, включително 256-битово криптиране и NAT защитна стена, за да ви предпази от злонамерен софтуер. VyprVPN също е любимец на почитателите на способността му да заобикаля строгата държавна цензура, използвайки собствената си технология Chameleon.

VyprVPN предлага на новите потребители a 30-дневна гаранция за връщане на парите.

VyperVPN може да деблокира: 

 • Netflix, Hulu, BBC iPlayer.

Поддържа торенти: 

 • Да, всички сървъри поддържат P2P активност.

VyperVPN работи на тези устройства:

 • Windows, macOS, Android, iOS, рутери, Android TV, QNAP, Blackphone, Anonabox.

Вземете VyprVPN сега

5. Trust.Zone

устройства на доверителна зона

Trust.Zone е чудесен избор за потребители, съобразени с поверителността, които търсят достъпна VPN защита. Функциите за сигурност на Trust.Zone включват AES-256-битово криптиране, превключвател за убийство, OpenVPN и L2TP през IPSec.

Тези, които са загрижени за изтичане на данни, ще бъдат доволни от политиката и прозрачността на Trust.Zone относно несъществени регистрации, що се отнася до поверителността на потребителите. Trust.Zone предлага на потребителите гаранционен канал, което показва, че никое правителство не е поискало от Trust.Zone информация за потребителски подробности.

Trust.Zone е базиран извън юрисдикцията на Алианса с 14 очи на Сейшелските острови. Потребителите оценяват бързината и способността на Trust.Zone за достъп до популярни сайтове за стрийминг.

Можете да изпробвате услугата с 3-дневна безплатна пробна версия и 10-дневна гаранция за връщане на парите.

Вземете Trust.Zone Now

резюме

Онлайн поверителността става все по-голяма загриженост за интернет потребителите, тъй като международните практики за наблюдение стават все по-големи и по-ефективни. Има много причини да внимавате правителствените правомощия, които имат достъп до вашите данни и онлайн активност, особено кога международните споразумения за споделяне на разузнаването могат да позволят на държавите да заобиколят собствените си закони за защита на поверителността.

Винаги се опитваме да ви предоставим актуална информация, така че можете да вземате информирани решения относно вашата интернет активност. За да получите надежден и сигурен VPN за страхотна цена, не пропускайте страницата ни за оферти и купони.

Допълнителна информация:

Tor срещу VPN: Кое е по-сигурно?

Най-добрите VPN адреси без регистрация

Проверка на теч на VPN

Сравнение на VPN протокол

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me