3 načine za zaščito vaših Facebook podatkov pred aplikacijami tretjih strank


Ali še vedno uporabljate Facebook?

Ali se počutite, kot da še vedno lahko zaupate velikanu družbenih medijev vseh uhajanj podatkov v zadnjih nekaj mesecih?

Če v zadnjem času ne živite pod skalo, ste verjetno že slišali za to Cambridge Analytica - Facebook škandal.

Za obnovo razmer je bilo leta 2014 270.000 uporabnikom Facebooka plačanih za kviz osebnosti z naslovom "To je tvoje digitalno življenje", ki ga je ustvaril akademski psiholog Aleksander Kogan.

Ko so uporabniki opravili kviz, so dali soglasje in najbrž niso natančno prebrali dovoljenja, da Kogan ne bo zbiral le svojih podatkov, ampak tudi podatke svojega prijatelja. Govorimo o tem informacije, kot so rojstni podatki, všečki, vera, politična pripadnost, skupine, in več.

Marca 2018 je prišel žvižgač na Cambridge Analytici in objavil novico, da je podjetje nabralo in uporabilo vse te podatke.

Od tam se je razkrilo, da Kogan je te podatke posredoval Cambridge Analytici ki so informacije uporabili za pomoč potisnite kampanjo Donalda Trumpa. Vse povedano, bilo jih je vsaj 87 milijonov uporabnikov, večina njih živi v ZDA, ki so na ta način zbirali svoje podatke.

Facebook je v njihovo dobro zaslugo opozoril uporabnike, ki so bili prizadeti zaradi kršitve podatkov Cambridge Analytica, in sicer s objavo v svojih novicah.

Facebook je opozoril na žrtve Cambridge Analytica

Ali lahko še vedno varno uporabljate Facebook?

Razumljivo, odkar se je zgodba zlomila, Facebook je zdržal požar zaslužene kritike.

Mark Zuckerberg je bil povabljen na kongresno zaslišanje in se večkrat opravičil uporabnikom Facebooka.

Vse več je tudi pozivov k temu #DeleteFacebook. Celo soustanovitelj WhatsAppa, ki je bil Facebooku prodan za 16 milijard dolarjev, je tvitnil, da je čas, da izbriše Facebook.

Soustanovitelj WhatsApp poziva k brisanju Facebooka

Toda za mnoge, brisanje Facebooka preprosto ni tako enostavno. Navajeni smo na uporabo socialnega omrežja, bodisi za osebno ali poslovno uporabo.

To ne pomeni, da morate biti ovce in samo sprejeti, da imajo Facebook in njihovi partnerji popoln dostop do vseh zasebnih podatkov, ki so jih nabrali v zadnjem desetletju. Tukaj so tri pomembne korake, ki jih morate storiti, da zaščitite svojo zasebnost.

  1. Odklopite aplikacije - Ta škandal je izbruhnil, ker je Facebook imel šibka politika zasebnosti ko je šlo za aplikacije drugih ponudnikov. To ni več tako odkar so posodobili pravilnik.Kot rečeno, to bi bil a dobra ideja za prekinitev povezave s programi drugih proizvajalcev ki je ne potrebujete Če želite izbrisati aplikacije, pojdite na nastavitve zasebnosti s klikom na »Bližnjice do zasebnosti"Povezava in nato"Glejte Več nastavitevKako do Facebookove strani o zasebnosti
    Kliknite na »Aplikacije in spletne strani"In odprla se bo stran z vsemi aplikacijami, za katere imate dovoljenje za povezovanje s Facebookom. Obstajajo trije zavihki; Aktivna, potekla in odstranjena. Tu lahko kliknete aplikacije, ki jih ne uporabljate več ali jih želite povezati s Facebookom in jih preprosto odstranite.Upoštevajte, tudi če so bile aplikacije premaknjene na zavihke Poteklo ali Odstranjeno, bodo še vedno shranjeni vaši podatki, ki so bili zbrani, ko je bila aplikacija aktivna.Aplikacije za tretje osebe Facebook App
  2. Preverite nastavitve zasebnosti - ko enkrat očistite svoje aplikacije tretjih strank, morate hitro pregledati nastavitve zasebnosti na Facebooku. Katere podatke ste označili kot "Javno"V primerjavi z"Prijatelji","Prijatelji prijateljev"Ali"Samo jaz"To nastavitev lahko spremenite tako, da odprete svojo Facebook stran in uredite razdelek» Vizitka «. Tukaj lahko spremenite nastavitve zasebnosti ali jih v celoti izbrišite če resnično ne želite, da kdo ve resnične informacije o vas.Uredite zasebnost na Facebook strani profila
    Če boste omejili, kdo lahko vidi, katere podatke, boste varovali svojo zasebnost in tako še težje storili, da jih aplikacije tretjih strank prevzamejo v roke..
  3. Skupna raba lokacije - Facebook je eden izmed na nekaj mestih, kjer vam VPN ne bo pomagal skriti svoje lokacije. Facebook zbira vaše podatke iz različnih krajev. IP naslov je v skladu z njihovo politiko zasebnosti le eden izmed dejavnikov, ki se upoštevajo. Drugi dejavniki vključujejo vaše GPS (če ste mobilni) Wifi, in Bluetooth. Če želite svojo lokacijo skriti v mobilnem telefonu ali tabličnem računalniku, pojdite v nastavitev aplikacije in kliknite na Gumb za dovoljenja in izklopite funkcijo lokacije.Kako spremeniti svoja dovoljenja za Facebook v sistemu Android

Ni nobenih varnih načrtov, ki bi lahko zagotovili, da vaših podatkov ne pridobivajo aplikacije tretjih strank, medtem ko Facebook še naprej normalno uporablja.

Če čutite potrebo po izbrisu svojega Facebook računa, se zavedajte, da to ni preprost postopek. To je lahko zmedeno in traja nekaj tednov, preden se račun popolnoma ustavi. Ustvarili smo obsežen vodnik za brisanje Facebooka, da ne boste zamudili nobenih pomembnih korakov.

Brayan Jackson Administrator
Candidate of Science in Informatics. VPN Configuration Wizard. Has been using the VPN for 5 years. Works as a specialist in a company setting up the Internet.
follow me